Să trăim ca-n Europa!

În doi ani Moldova a exportat în UE produse în valoare de peste 2 miliarde de dolari

În doi ani Moldova a exportat în UE produse în valoare de peste 2 miliarde de dolari

02/09/2016
|
0 Comments
|

Pe parcursul a doi ani, din momentul aplicării Zonei de Comerţ Liber Cuprinzător şi Aprofundat dintre Republica Moldova şi UE (DCFTA), Moldova a exportat pe piaţa comunitară produse şi mărfuri în valoare de peste 2,2 miliarde dolari, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Economiei.

După punerea în aplicare a DCFTA a fost înregistrată o schimbare în structura exporturilor Republicii Moldova către UE, pe primele poziţii situându-se mărfurile industriale, care ocupă 65% din totalul mărfurilor exportate. Analizele statistice denotă şi o creştere semnificativă a exporturilor de cereale prin aplicarea mecanismului anti-circumvention. Doar în primul semestru al anului 2016 s-a exportat: grâu peste 178 de mii de tone (ce constituie 237 % din totalul cotei stabilite de 75 de mii de tone), cereale prelucrate peste 10 mii de tone (420 % din totalul de 2 500 tone), zahăr 38 de mii de tone (104% din totalul de 37 de mii de tone.).

Principalii parteneri europeni în derularea exporturilor sunt România (23,8%), Italia (10%), Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlanda de Nord (6,5%), Germania (6,5%), Franţa (2,5%) şi Polonia (3,3%). Principalii investitori străini sunt – Olanda, Cipru, Franţa şi Spania. În anul 2015 în economia naţională au fost făcute investiţii străine directe în valoare de 228,5 milioane de dolari cu 14% mai mult comparativ cu anul 2014.

Pe parcursul aplicării DCFTA, în vederea armonizării sistemului naţional de standardizare la cel al UE, au fost adoptate circa 8 500 standarde europene/internaţionale. Consecutiv, în perioada 2014-2016 au fost anulate peste 11 400 standarde moldoveneşti conflictuale cu cele europene, dar şi depăşite ca termen.

Potrivit Ministerului Economiei, progrese importante au fost înregistrate şi în domeniul achiziţiilor publice. Este vorba despre adoptarea Legii privind achiziţiile publice, elaborarea Strategiei de dezvoltare a sectorului achiziţiilor publice 2016-2020 din Republica Moldova, care va facilita atât procedurile administrative de depunere a dosarelor online, cât şi va combate corupţia şi birocraţia în procesul de organizare a licitaţiilor la nivel naţional. În luna mai 2016 Moldova a devenit membră cu drepturi depline la Acordul Organizaţiei Mondiale a Comerţului privind achiziţiile publice.

În domeniul serviciilor financiare, au fost promovate o serie de modificări la cadrul legislativ naţional, care au ca scop ajustarea activităţii legislative a Băncii Naţionale a Moldovei la Tratatul privind Uniunea Europeană precum şi a altor norme comunitare şi de punere în aplicare cele mai bune practici şi activităţi internaţionale standarde ale băncii centrale. Totodată, sunt în proces de adoptare un şir de amendamente la legislaţia naţională cu privire la BNM, Comisia Naţională a Pieţei Financiare, precum şi la legea cu privire la pieţele de capital.

Sursa: ipn.md