Să trăim ca-n Europa!

Implementarea celui de-al treilea pachet energetic al UE în Moldova va duce la o schimbare a regulilor pentru toată lumea, iar fosta piață a gazelor naturale din țară nu va mai exista – ”Moldovagaz”

Implementarea celui de-al treilea pachet energetic al UE în Moldova va duce la o schimbare a regulilor pentru toată lumea, iar fosta piață a gazelor naturale din țară nu va mai exista – ”Moldovagaz”

01/10/2020
|
0 Comments
|

Acest lucru a fost declarat de președintele consiliului de administrație al ”Moldovagaz”, Vadim Ceban, în cadrul unei ședințe online, la care au participat membri ai consiliului de administrație al companiei moldo-ruse, șefi de departamente, precum și directori ai 12 companii de distribuție și transport al gazelor naturale. Potrivit serviciului de presă al întreprinderii, unul dintre subiectele de discuție a fost implementarea celui de-al treilea pachet energetic al UE în Moldova. Printre altele, acest lucru prevede independența juridică și financiară a companiei de transport a gazelor ”Moldovatransgaz”. „Regulile se schimbă pentru toată lumea, vechea piață a gazelor nu va mai exista. Urmează o luptă competitivă și trebuie să facem față acestei situații”, a spus Vadim Ceban. Anterior, el a menționat că este în desfășurare o reorganizare activă a Grupului de companii ”Moldovagaz” și până la sfârșitul anului 2020 va fi creat un operator independent de transport al gazelor naturale, ”Moldovatransgaz”. Noua structură organizatorică a ”Moldovagaz” prevede că va exista o companie de transport de gaze naturale, o companie de distribuție a gazelor naturale, o companie de furnizare a gazelor naturale către consumatorii finali, va exista o întreprindere care se ocupă de activități auxiliare, etc. Asigurarea independenței operaționale și juridice a operatorului sistemului de transport al gazelor naturale este prevăzută de al treilea pachet energetic al Uniunii Europene, care urmează să fie implementat în Moldova până la 31 decembrie a acestui an.

SURSA: InfoMarket