Să trăim ca-n Europa!

Igor Dodon: Prioritar este să restabilim relaţiile economice cu Federaţia Rusă

Igor Dodon: Prioritar este să restabilim relaţiile economice cu Federaţia Rusă

18/12/2016
|
0 Comments
|

Igor Dodon planifică să întreprindă prima sa vizită în calitate de şef de stat în Federaţia Rusă la începutul anului 2017, iar şeful de la Kremlin, Vladimir Putin i-a făcut deja o invitaţie în acest sens. Precizarea a fost făcută de către preşedintele ales în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public „Moldova 1”, transmite IPN.

„Planificam să fac acest lucru până la finele acestui an, însă s-a tergiversat cu validarea mandatului. Am avut deja o întrevedere cu ambasadorii UE acreditaţi la Chişinău. Am vorbit despre relaţiile de parteneriat cu UE care așa și vor rămâne. Dar acum este prioritar să restabilim relaţiile economice cu Federaţia Rusă şi sunt sigur că îmi va reuşi acest lucru”, a spus Dodon.

Noul şef al statului susţine că la întâlnirea cu Putin urmează să discute două probleme principale, cea a migranţilor moldoveni şi cea a reluării importului produselor moldoveneşti pe piaţa rusă. „În Rusia se află oficial în jur de 500 de mii de moldoveni, iar neoficial, numărul lor este cu mult mai mare. În jur de 200 de mii dintre ei au încălcat regimul de şedere, iar acum se tem să meargă acasă pentru că nu vor mai putea reveni la locurile de muncă. Unii au câte 4-5 ani de când nu şi-au văzut familiile. Alţii câteva zeci de mii de moldoveni au primit interdicţii de a intra pe teritoriul Rusiei. Iată problema acestor 220-250 de mii de moldoveni vreau s-o rezolv la întâlnirea cu Putin. Voi cere o amnistiere pentru această categorie şi sper ca acest lucru să se întâmple anul viitor”, a spus Dodon.

Preşedintele ales s-a arătat sigur că va soluţiona şi problema embargoului pentru produsele moldoveneşti în Rusia. “Nu va fi simplu acest lucru, după ce a fost semnat Acordul de Asociere cu UE. Dar eu am reuşit să fac acest lucru pentru unii agenţi economici atunci când nu eram preşedinte. Trebuie de restabilit dreptul de a exporta în Federaţia Rusă pentru toţi agenţii economici. Pierderile din cauza acestui embargou sunt de peste 400 de milioane de dolari”.

Igor Dodon a spus că va efectua până la sfârşitul anului o vizită în regiunea transnistreană. “Unioniştii spun că nu avem nevoie de Transnistria pentru a ne uni cu România. Noul lider de la Tiraspol a fost ales de către cetăţenii Republicii Moldova din stânga Nistrului. De aceia voi merge la Tiraspol şi mă voi aşeza cu noul lider la masa de negocieri. Atunci când vom ajunge la determinarea unui statut politic, se va organiza un referendum pentru ca cetățenii să decidă”.

Igor Dodon a mai declarat în cadrul emisiunii că se va folosi de prerogativele funcției de preşedinte pentru a convoca alegeri anticipate. Astfel, Dodon nu va desemna premierul în cazul unei eventuale schimbări de Guvern, fapt care va conduce la dizolvarea Parlamentului. Dodon a mai declarat că va convoca cetăţenii la un referendum privind modificarea Constituţiei pentru a cere mai multe atribuţii sau dizolvarea Parlamentului, dacă majoritatea parlamentară îi va bloca iniţiativele.

Sursa: ipn.md