Să trăim ca-n Europa!

Igor Dodon dorește anularea acordului privind deschiderea unui Birou de legătură al NATO la Chișinău: Majoritatea populației se opune aderării la Alianța Nord-Atlantică

Igor Dodon dorește anularea acordului privind deschiderea unui Birou de legătură al NATO la Chișinău: Majoritatea populației se opune aderării la Alianța Nord-Atlantică

23/01/2017
|
0 Comments
|

Președintele moldovean Igor Dodon dorește anularea acordului privind deschiderea unui birou de legătură al NATO la Chișinău, informează TASS, citat de Agerpres.

„Voi face tot posibilul pentru a anula această decizie (n.r – acordul privind deschiderea Biroului de legătură al NATO)”, a declarat Dodon la postul de televiziune RT.

Totodată, Dodon a vorbit la postul rus despre viitoarea sa întrevedere cu liderii țărilor membre ale NATO, ce va avea loc la începutul lui februarie la Bruxelles. Potrivit lui Dodon, la această reuniune el „vrea să se convingă dacă membrii NATO sunt gata să susțină public și să semneze acordul care ar recunoaște statutul de neutralitate al Republicii Moldova”.

Igor Dodon a subliniat, de asemenea, că „în pofida unei puternice propagande pro-NATO”, majoritatea populației Republicii Moldova este împotriva aderării republicii la această organizație. „Vom bloca orice încercare de pătrundere a NATO pe teritoriul republicii și vom împiedica desfășurarea de exerciții militare suspecte”, a spus Dodon.

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, și secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, au semnat, la Bruxelles, în luna noiembrie 2016, un acord privind deschiderea unui Birou de legătură al NATO la Chișinău.

„Biroul de legătură NATO va fi important atât pentru susţinerea noastră politică, cât şi pentru susţinerea efectivă a Republicii Moldova. Va fi un birou mic, alcătuit din civili, nu o bază militară. Este vorba despre cooperare, nu despre impunerea priorităţilor sau a aderării Republicii Moldovei la NATO. Susţinem dreptul tuturor ţărilor de a decide singure în privinţa politicii externe şi de securitate. NATO respectă în totalitate neutralitatea Republicii Moldova”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la acel moment.

La rândul său, premierul moldovean preciza că deschiderea biroului „va contribui la cooperarea dintre NATO şi Republica Moldova prin implementarea proiectelor curente, cât şi prin noi proiecte care vor fi susţinute de NATO”.

Sursa: www.romanialibera.ro