Să trăim ca-n Europa!

Igor Boțan: Cultura politică din Republica Moldova este favorabilă candidatului Igor Dodon

Igor Boțan: Cultura politică din Republica Moldova este favorabilă candidatului Igor Dodon

12/11/2020
|
0 Comments
|

Cultura politică din Republica Moldova este favorabilă candidatului Igor Dodon pentru că este o cultură politică parohială și contemplativă. „Oamenii de la țară așteaptă că cineva le va rezolva problemele și aici apare Igor Dodon cu 900 de lei cadou, cu primarii cei care au acceptat public să-l susțină pe Igor Dodon și chestia asta ne bagă pe mult timp în aceeași capcană. Noi vrem ca, totuși, oamenii să devină activi, să învețe să-și înțeleagă exact drepturile și să le poată apăra. Asta este calea normală de dezvoltare pentru o societate”. Opinia a fost exprimată de expertul permanent al proiectului la dezbaterea publică  „Punctele forte și punctele vulnerabile ale celor doi finaliști”, organizate de Agenția de presă IPN.

În opinia expertului, oamenii în turul doi vor vota după criteriile: „Europa” sau „Eurasia”, iar oamenii care sunt săraci și dependenți de ajutoare vor vota pentru cei care au fost generoși în promisiuni. „Actualmente, șansele celor doi candidați sunt 50 la 50, deoarece nu se știe care va fi impactul factorului administrativ, comportamentul electoratului lui Renato Usatîi, impactul scandalurilor apărute în ultimele zile, nu se știe cum vor proceda unioniștii”, a opinat el.

Igor Boțan consideră lipsa dezbaterilor electorale un faptnegativ și crede că Maia Sandu a făcut o mare greșeală că a respins această posibilitate de a se confrunta față în față cu contracandidatul ei. Potrivit lui, „modul bădărănesc” de comportament al lui Igor Dodon la dezbaterile din 2016 a fost un comportament sexist, dar am văzut o altă Maia Sandu la dezbaterile cu președintele Parlamentului, Adrian Candu, la televiziunea națională unde moderatoarea era pro-Candu și Maia Sandu l-a bătut măr pe Adrian Candu”, cu o stăpânire de sine perfectă și coerență în vorbire”.

Expertul spune că a înțeles de la Maia Sandu că, atitudinea ei față de Dodon este așa cum este, pentru că „este un mincinos”, după ce a lansat falsurile la adresa ei, motiv pentru care îl detestă, dar, ăsta nu e motiv ca să nu participe la dezbateri”. În opinia sa, la dezbateri Maia Sandu ar fi fost înarmată pentru că Igor Dodon în avans și-a publicat cele zece acuzații la adresa ei pentru care se găsesc replici excelente împotriva lui Igor Dodon. Ar fi putut, dacă se pregătea bine să câștige lupta cu Igor Dodon față în față și să-l pună „într-o situație penibilă”, consideră Igor Boțan.

În altă ordine de idei, Igor Boțan, spune că nu i se pare întâmplător că mai mulți oficiali ruși, inclusiv președintele Vladimir Putin, cu o săptămână înainte de alegeri au făcut declarații despre Republica Moldova. „Nu mi s-a părut întâmplător când Vladimir Putin a vorbit despre implicația în alegerile din Republica Moldova a statelor străine și nu înțeleg de ce relațiile comerciale ale Republicii Moldova cu Rusia trebuie să depindă de aceste alegeri? Eu mă uit și nu înțeleg, cine acuză și cine influențează alegerile din Republica Moldova?”, a adăugat Igor Boțan. Expertul relatează că nu și-a putut imagina ca primarii și președinții de raioane, exploatând funcția lor publică, ar fi ieșit să susțină public un anumit candidat. „Cum ar trebui să reacționăm noi, cetățenii într-o societate divizată, unde știm că pericolele izbucnirii nemulțumirilor sunt foarte posibile?”, se întreabă Igor Boțan.

Dezbaterea „Punctele forte și punctele vulnerabile ale celor doi finaliști”, este ediția a 10-a din ciclul electoral „Noi și președintele: cine pe cine alege, cine pe cine reprezintă”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

SURSA: ipn.md