Să trăim ca-n Europa!

Igor Boțan: „Actuala guvernare a început să comită din ce în ce mai multe greșeli”

Igor Boțan: „Actuala guvernare a început să comită din ce în ce mai multe greșeli”

07/09/2021
|
0 Comments
|

Punct de vedere săptămânal în dialog.

După alegerile anticipate din Moldodva, câștigate masiv de partidul Actiune și Solidaritate, partidele care nu au reusit intrarea în Parliament se confruntă cu dezbateri interne, legate de viitorul lor. Partidul Platforma DA a anunțat că își va alege o nouă conducere la un congres programat pentru 12 decembrie, când se vor împlini șase ani de la înființarea Platformei DA ca formațiune politică. Partidul Socialiștilor – care a pierdut alegerile – nu pare grăbit să-și analizeze situația. Vasile Botnaru a stat de vorbă despre opoziția parlamentară și extraparlamentară cu analistul politic Igor Botan, directorul executiv de la ADEPT.

Igor Boțan: „Într-o societate democratică, rolul opoziției este incontestabil. Imediat după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au existat așteptări în societate că partidele care nu au fost în stare să obțină un rezultat scontat ar fi trebuit să anunțe modificări, convocări de congrese pentru a schimba conducerea partidelor.”

Europa Liberă: Deocamdată doar Renato Usatîi și Vladimir Voronin dau semne că se comportă ca niște gentlemeni politici.

Igor Boțan: „Nu este tocmai așa. Primul a reacționat totuși liderul Platformei DA, Andrei Năstase, care a anunțat că în formațiune urmează să aibă loc anumite remanieri. Dacă ne referim la Partidul Comuniștilor, este timpul ca această formațiune să-și convoace congresul, iar Partidul Nostru sau Partidul Socialiștilor mai au ceva timp până la congrese. De exemplu, Partidul Socialiștilor și-au convocat recent congresul, la sfârșitul lunii decembrie anul trecut și au adoptat decizii foarte importante.”

Europa Liberă: Socialiștii nu consideră că au ratat parlamentarele. Igor Dodon rămâne pe poziții, dar la Chișinău se vorbește că Moscova ar căuta soluții ca să facă o rocadă în Partidul Socialiștilor, pentru ca să întreprindă la următoarele parlamentare o revanșă sigură.

Igor Boțan: „Da, noi ne-am deprins că în Republica Moldova în permanență se invocă mâna Moscovei, influența Moscovei și acest lucru este o realitate, din păcate, dar, dacă ne referim la Partidul Socialiștilor, trebuie să luăm în considerare un spectru mult mai larg de probleme. Așa cum spuneam, Partidul Socialiștilor și-a convocat congresul în decembrie 2020, deși fusese anunțat în 2018. Din circumstanțe neclare, Partidul Socialiștilor nici nu și-a anunțat susținătorii de ce congresul anunțat în 2018 așa și nu a mai avut loc, ca la ultimul congres din decembrie anul trecut, în mod neașteptat, să adopte o decizie privind schimbarea doctrinei Partidului Socialiștilor, iar acest lucru a provocat nemulțumiri în rândul organizațiilor primare.

Europa Liberă: Dacă s-ar apuca să spună că este de inspirație rusească, oare mai au vreo șansă după aceea să iasă basma curată?

Igor Boțan: „Vorba e că nu numai astfel de împrumuturi bizare și stranii au loc. Cunoaștem că liderii Partidului Socialiștilor fac parte din așa-zisul front imperial sau imperialist rusesc, care are branșă aici la Chișinău, iar Igor Dodon, liderul formațiunii, este unul din contribuabilii, așa-zișii experți, ai acestui front. Mă refer la așa-zisul Club de la Izborsk, condus de ultimul ostaș al imperiului sovietic Aleksandr Prohanov și toate aceste lucruri cetățenii le cunosc. Cred că și membrii partidului cunosc aceste lucruri, iar faptul că în ultimul an de zile în Rusia s-au întâmplat lucruri extrem de stranii, mă refer și la modificarea Constituției, care practic deschide posibilități pentru președintele Putin să rămână veșnic la guvernare.

Europa Liberă: A trecut ceva timp de la parlamentare, lumea se așteaptă ca opoziția să fie coșmarul puterii, așa cum s-a exprimat cândva un cunoscut deputat, dar socialiștii și, în special, Igor Dodon este destul de calm, din când în când mai aruncă câte o „torpedă”, cum s-a exprimat el pe timpuri, mai trage câte o declarație, ultima fiind, de exemplu, că lucrurile merg mai prost decât pe vremea lui Plahotniuc. Lui, într-adevăr, îi merge mult mai prost decât pe vremea lui Plahotniuc. Și atunci ne întrebăm: cu ce se va ocupa opoziția, dacă acesta e potențialul opoziției și nu cumva puterea riscă să stea fără un ochi de veghe în parlament?

Igor Boțan: „Ceea ce vedem noi până în prezent, putem spune că avem o opoziție extrem de slabă, dispersată și dezinteresată să exercite presiuni asupra noii guvernări. Și acest lucru este îngrijorător. Dacă ne referim la unul din liderii opoziției, Igor Dodon, de fapt, de cele mai multe ori a absentat la ședințele parlamentului, Dumnezeu știe cu ce se ocupă, poate cu problemele personale, de familie, dar este un semnal foarte-foarte îngrijorător pentru societate în ansamblu și pentru opoziție. Al doilea lucru:

Opoziția extraparlamentară are acum o șansă excelentă să se consolideze și să devină vocală, astfel încât presiunile asupra actualei guvernări să fie prezente, să fie concludente iar actuala guvernare să nu rămână fără un ochi contestatar [ațintit asupra ei] vedem o discrepanță foarte pronunțată între declarațiile Partidului Comuniștilor, ale liderilor acestuia și ale Partidului Socialiștilor, chiar dacă formează o singură fracțiune parlamentară. Pe de o parte, liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, crede că Republica Moldova trebuie să-și continue parcursul european și chiar înainte de alegeri dl Voronin a anunțat că trebuie modificată Constituția Republicii Moldova, pentru ca în acest document fundamental să se regăsească integrarea europeană ca scop strategic pentru Republica Moldova. Recent am văzut că Vladimir Voronin de asemenea susține inițiativele legislative ale PAS, mă refer aici la modificarea legislației privind numirile în organele de drept și de reglementare, lucru care nu este susținut de Partidul Socialiștilor. Deci vedem că și în probleme de legislație între cele două formațiuni există discrepanțe, iar acest lucru în niciun caz nu contribuie la consolidarea opoziției. De aceea părerea mea este că opoziția extraparlamentară are acum o șansă excelentă să se consolideze și să devină vocală, astfel încât presiunile asupra actualei guvernări să fie prezente, să fie concludente iar actuala guvernare să nu rămână fără un ochi contestatar [ațintit asupra ei], pentru că actuala guvernare a început să comită din ce în ce mai multe greșeli.”

SURSA: europalibera.org