Să trăim ca-n Europa!

Hahn: Victoria lui Dodon se datorează eșecului puterii așa-zis „proeuropene” de la Chișinău

Hahn: Victoria lui Dodon se datorează eșecului puterii așa-zis „proeuropene” de la Chișinău

15/11/2016
|
0 Comments
|

Victoria lui Igor Dodon în cadrul scrutinului prezidențial din Republica Moldova a fost cauzată de compromiterea noțiunii de „proeuropean” de către puterea din ultimii 7 ani, susține Johannes Hahn, comisarul UE pentru relații de bună vecinătate și negocieri de extindere.

„Cred că aceasta a fost și o reacție la eșecuri trecute, adică nu s-a datorat greșelilor celuilalt candidat, ci greșelilor guvernelor – să le zicem proeuropene – din trecut, care au fost implicate în cazuri de corupție și altele – acestea au distrus într-un fel reputația (opțiunii pro-europene)”, a declarat Johannes Hahn pentru Europa Liberă.

În aceste condiții, Uniunea Europeană își schimbă structura sprijinului financiar pentru țări ca Moldova.

„Trebuie să fim mai orientați spre proiecte concrete, astfel ca oamenii să vadă valoarea adăugată a sprijinului financiar al UE, să nu aibă senzația că atunci când oferim acest sprijin noi am sprijini guvernul ș.a.m.d. Așadar, și în această privință trebuie să schimbăm într-o măsură felul cum sprijinim o țară anume”, a mai spus oficialul european.

El crede că Republica Moldova nu va renunța la Acordul de Asociere cu UE, așa cum afirma Igor Dodon în campania electorală.

„Și eu l-am întâlnit (pe Dodon), iar mie mi-a spus altceva. Cred că va trebui să-l evaluăm după faptele lui, asta rămâne de văzut în viitor. Eu m-am aflat în contact astăzi cu premierul (Pavel Filip) și el m-a asigurat că guvernul Moldovei este în continuare devotat – și asta este decisiv pentru mine – perspectivei europene”, a mai spus acesta.

Sursa: independent.md