Guvernul olandez, condus de premierul Mark Rutte, și-a dat demisia în bloc, vineri, 15 ianuarie, în urma unui scandal, după ce a reieșit că oficialii au urmărit în mod eronat mii de persoane pentru fraudă în domeniul protecției sociale, relatează Deutsche Welle.
Decizia vine în urma ședinței de cabinet convocate de Rutte la Haga, unde miniștrii au discutat ieșirea de la guvernarea cu doar două luni înainte de alegerile generale planificate.
Adminstrația fiscală din Olanda acuzase mii de familii, majoritar formate din părinți imigranți, de faptul că au solicitat în mod fraudulos plăți pentru întreținerea copilului între 2013 și 2019. Autoritățile au cerut rambursări de zeci de mii de euro, împingând multe familii în ruină financiară și, în unele cazuri, la divorț.
Un raport parlamentar a afirmat că s-a comis „nedreptate fără precedent” procedând la recuperarea a zeci de mii de euro fără a oferi acuzaților șansa de a-și dovedi nevinovăția.
Rutte, care este prim-ministru din 2010, a descris episodul ca fiind „rușinos”.
Executivul va rămâne însă interimar până la alegerile din 17 martie, în timp ce Olanda se află până cel puţin pe 9 februarie în carantină pentru a limita răspândirea coronavirusului.
SURSA: caleaeuropeana.ro