Să trăim ca-n Europa!

Guvernul german aprobă înăsprirea legislaţiei pentru refugiaţi

Guvernul german aprobă înăsprirea legislaţiei pentru refugiaţi

03/02/2016
|
0 Comments
|

Guvernul german a aprobat, miercuri, un pachet legislativ în vederea gestionării valului de refugiaţi. Pachetul include suspendarea reunificării familiei, plată parţială pentru cursurile de integrare şi noi ţări de origine considerate sigure.

Maroc, Algeria şi Tunisia devin ţări de origine sigure, prevedere care va permite autorităţilor germane să respingă solicitările de azil depuse de cetăţeni ai acestor trei ţări, în cazul în care există dovezi insuficiente privind persecuţiile la care au fost supuşi, relatează Deutsche Welle.
Numărul solicitanţilor de azil din Maroc şi Algeria a crescut simţitor la sfârşitul anului trecut.

Vor fi create centre de primire unde anumite categorii de solicitanţi de azil, inclusiv cei care provin din ţări de origine sigure, vor putea fi găzduiţi în aşteptarea unei decizii privind cererea lor.

Rezolvarea unei cereri de azil ar trebui să dureze cel mult trei săptămâni.

Refugiaţii din astfel de centre nu se vor putea deplasa liber pe teritoriul Germaniei, fiindu-le interzis să părăsească un anume perimetru stabilit de autoritatea pentru străini.

Reunificarea familiei va fi suspendată timp de doi ani pentru persoanele care beneficiază de “protecţie subsidiară” – se acordă celor care nu îndeplinesc condiţiile de acordare a statutului de refugiat, dar se apreciază că există motive serioase să sufere o vătămare a drepturilor lor, dacă vor fi returnaţi în ţările de origine.

Conform Spiegel Online, regula nu se aplică şi pentru familiile care se află deja în taberele pentru refugiaţi din Turcia, Iordania şi Liban.

În pachetul legislativ a fost introdusă şi propunerea ministrului de Finanţe, Wolfgang Schäuble, privind contribuţia refugiaţilor la plata cursurilor de integrare, prin reţinerea, lunar, a 10,92 euro din suma primită pentru diverse cheltuieli.

Prin aprobarea noilor măsuri, Berlinul speră să gestioneze mai bine valul de refugiaţi, care a depăşit un milion anul trecut.

Legea va merge în Bundestag pentru a fi aprobată.

Angela Merkel a fost criticată în ultimul timp, de parlamentarii opoziţiei dar şi de voci din propria tabără, pentru politica uşilor deschise faţă de refugiaţi.

92.000 de refugiaţi înregistraţi în ianuarie

Numărul refugiaţilor care ajung în Germania trebuie să scadă, este de părere vice-cancelarul Sigmar Gabriel, într-o scrisoare adresată membrilor SPD.

Potrivit Oficiului Federal pentru Migraţie şi Refugiaţi (BAMF), în ianuarie, în landurile germane au fost înregistraţi aproape 92.000 de refugiaţi, triplu faţă de ianuarie 2015.

Este posibil ca cifra mare să fie consecinţa faptului că abia luna trecută au apărut înregistrate în sistem persoane care au sosit la sfârşitul anului trecut, a precizat un expert din cadrul Ministerului german de Interne, relatează Reuters.

5.000 de copii refugiaţi, dispăruţi în Germania

Aproape 5.000 de copii neînsoțiți ai refugiaților au fost raportați ca dispăruți în Germania, conform datelor poliţiei federale.

O purtătoare de cuvânt a poliţiei a precizat, pentru Mitteldeutsche Zeitung, că aproape 10% dintre cei 4.749 minori dați dispăruți la începutul anului au sub 13 ani.

În 2014, numărul copiilor refugiaţi dispăruţi era de 1.637.

Europol a anunțat, marţi, că 10.000 de copii au fost raportați dispăruți în Europa în ultimii doi ani, existând temeri că unii au ajuns pe mâna traficanţilor.

Sursa: euroactiv.ro