Moscova şi Atena au semnat un acord pentru gazoductul Turkish Stream, scrie site-ul de știri Breaking news 24 (BN24.ro). Tsipras: “Am venit in Rusia pentru ca Europa nu mai e centrul lumii”, relatează Pro TV. Moscova şi Atena au semnat un acord pentru gazoductul Turkish Stream, la o zi după ce discuţiile cu FMI şi Banca Mondială au eşuat, iar luni s-ar putea decide ieșirea Greciei din Uniunea Europeană – scrie BN24, site de informații pe subiecte relevante de politică internă și externă.
Potrivit Breaking News 24, grupul rus Gazprom a furnizat Turciei săptămâna trecută coordonatele pentru porţiunea terestră a gazoductului Turkish Stream.La începutul acestui an, Gazprom a decis să abandoneze proiectul gazoductului South Stream, urmând în schimb să construiască o conductă submarină cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pentru transportul de gaze naturale din Rusia spre Turcia. O mare parte din conducta Turkish Stream, aproximativ 660 de kilometri, va fi construită pe ruta din Marea Neagră planificată pentru South Stream. Viitoarea conductă Turkish Stream va traversa Marea Neagră pentru a ajunge până la granița dintre Turcia și Grecia, de unde urmează să ajungă la consumatorii din sudul Europei.
Va ieși Grecia din zona euro?
La nivelul Uniunii Europene, situația a devenit și mai tensionată în contextul în care joi, în timpul reuniunii Eurogroup, premierul Greciei Alexis Tsipras a pleacat la Sankt Petersburgm iar vineri s-a întâlnit cu Președintele Rusiei, Vladimir Putin.
Ce va urma? Opinii din perspectiva României
Leonard Orban, consilier prezidențial – Departamentul afaceri europene, Președinția României a declarat pentru EurActiv.ro: Este foarte important pentru România, ca și pentru întreaga Uniune, să fie găsită o soluție care să evite falimentul și, de asemenea, ieșirea Greciei din zona euro. Din perspectiva economică, în cazul unui „unhappy end”, accentul se va muta pe măsurile de răspuns pe care vor trebui să le găsească Uniunea Europeană și statele membre.
Analistul financiar Florin Cîțu a explicat pentru EurActiv.ro că, pe termen scurt, va exista presiune pe cursul valutar și volatilitatea va fi crescută, de aceea vor fi importante politicile economice și monetare pe care le vor adopta autoritățile, atât cele din țară cât și la nivelul UE.
Și Statele Unite sunt cu ochii pe #Eurogroup:
„SUA si economiile globale riscă să fie perturbate dacă Grecia și creditorii săi nu reușesc să ajungă la un acord, a avertizat miercuri președintele Băncii Centrale Americane (Fed), Janet Yellen” scrie AFP, citată de HotNews.ro.
“În măsura în care va exista un impact asupra economiei din zona euro sau pe piețele financiare globale, fără îndoială vor apărea efecte și asupra Statelor Unite ale Americii”, a declarat Yellen.
Sursa: http://www.euractiv.ro/global-grecia/Grecia-semneaza-un-acord-cu-Rusia-766