Să trăim ca-n Europa!

Gigantul petrolier Lukoil și liderii grupului din România, trimiși în judecată pentru un prejudiciu de 1,76 de miliarde de euro

Gigantul petrolier Lukoil și liderii grupului din România, trimiși în judecată pentru un prejudiciu de 1,76 de miliarde de euro

03/08/2015
|
0 Comments
|

Filiala românească a gigantului petrolier Lukoil, acționarul majoritar al acesteia, Lukoil Olanda, și alte șase persoane din conducerea companiei românești au fost trimiși în judecată de procurorii Curții de Apel Ploiești, fiind acuzați de un prejudiciu de 1,76 miliarde de euro.

Petrotel Lukoil SA Ploiești este acuzată de spălare de bani, iar Lukoil Europe Holdings Olanda este acuzată de folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani. Cei șase directori trimiși în judecată în acest dosar vor răspunde și ei acelorași acuzații.

Cei șase reprezentanți ai conducerii Petrotel Lukoil Ploiești sunt Bogdanov Andrey Iurevici, cetăţean rus, director general şi membru în Consiliul de Administraţie al companiei, Andrei Rață, cetățean moldovean, și el membru în Consiliul de Administraţie, Dan Dănulescu, director general adjunct, Duțu Dorel, contabil-șef, Voynstev Aleksey și Olga Kuzina, cetățeni ruși, ambii cu funcția de director general adjunct. Procurorii susțin, în actul de acuzare dat publicit că firma Lukoil din România a fost devalizată în favoarea unei alte firme din Olanda (Lukoil Europe Holdings BV).

Procurorii susțin, în actul de acuzare dat publicității luni, că firma Lukoil din România a fost devalizată în favoarea firmei-mamă din Olanda (Lukoil Europe Holdings BV).

Cei șase sunt acuzați că au încheiat contracte de achiziţie de materie primă (ţiţei) şi de livrare de produse finite în condiţii de preţ dezavantajoase societăţii comerciale.

În plus, cei șase ”au dispus, autorizat, încuviinţat efectuarea de plăţi cu titlu de restituire de împrumut în virtutea contractelor de creditare în cadrul cărora SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti avea calitatea de împrumutat-debitor, sume achitate pentru stingerea unui debit fictiv, sume împrumutate cărora, cu ştiinţă şi în detrimentul societăţii le-au schimbat destinaţia prin stingerea unui împrumut în curs, favorabil ca şi condiţii de creditare cu un împrumut defavorabil ca şi condiţii de creditare destinat investiţiilor şi care nu s-au regăsit în investiţiile societăţii precum şi sume restituite cu titlu de rambursare împrumut şi provenite dintr-un aport de capital simulat”, explică magistrații prahoveni.

Procurorii mai spun și că cei din conducerea Lukoil SA Ploiești au făcut transferuri de sume de bani cunoscând că acestea provin din săvârşirea infracţiunii de utilizare cu rea credinţă a creditului societăţii, faptă încadrată de procurori la spălare de bani.

Prejudiciul total stabilit de procurori este de 7.597.094.338,10 lei, echivalent a 1.766.766.125,10 EUR. Procurorii au pus sechestru pe acțiuni ale Lukoil, pe primele de emisiune deținute de Lukoil Europe Holdings din Olanda și pe conturile Lukoil din România până la concurenţa sumei 2.007.103.675,74 euro.

Sursă: euroactiv.ro