Să trăim ca-n Europa!

Gest simbolic cu semnificații istorice: România trimite în R. Moldova încă 50.400 de doze de vaccin în aceeași zi în care se împlinesc 103 ani de la Unirea Basarabiei cu România

Gest simbolic cu semnificații istorice: România trimite în R. Moldova încă 50.400 de doze de vaccin în aceeași zi în care se împlinesc 103 ani de la Unirea Basarabiei cu România

26/03/2021
|
0 Comments
|

România va trimite sâmbătă la Chișinău încă 50.400 de doze de vaccin împotriva COVID-19 din cele 200.000 promise la finele anului trecut de către președintele Klaus Iohannis, livrarea acestor seruri urmând a fi realizată într-o zi cu încărcătură și simbolică, la 27 martie, când se împlinesc 103 ani de la unirea Basarabiei cu România.

Anunțul a fost făcut joi seară de prim-ministrul Florin Cîțu la finalul ședinței de guvern, el venind în contextul în care președintele Maia Sandu a avut, joi, o întrevedere cu ambasadorul rus la Chișinău cu care a discutat despre posibilitatea ca vaccinul Sputnik V produs de Rusia să fie achiziționat de către Republica Moldova.

“Vom trimite în acest weekend încă 50.400 de doze de vaccin către Republica Moldova. Ştiţi foarte bine, avem angajament de a trimite 200.000 de doze, trimitem încă 50.400 în acest weekend, deci lucrurile merg mai departe”, a declarat Cîțu.

De asemenea, vineri, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă a declarat, într-un interviu acordat Radio Chişinău, că România nu condiţionează asistenţa medicală şi nici alt tip de ajutor de limba vorbită sau de preferinţele politice, în contextul în care cel de-al doilea lot de vaccinuri anticoronavirus donat de România urmează să ajungă sâmbătă în Republica Moldova, când se marchează Ziua Unirii Basarabiei cu România.

“Ne dorim ca acest al doilea lot de vaccin să ajungă chiar mâine cu prilejul marcării a 103 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Astfel încât să fie distribuit ca şi precedentul lot în toate centrele regionale, către toţi cetăţenii Republicii Moldova”, a afirmat Daniel Ioniţă în interviu, potrivit Agerpres.

Cele 50.400 de doze ce vor fi donate de România reprezintă continuarea sprijinului anunțat de președintele Klaus Iohannis cu ocazia vizitei sale la Chișinău la finalul anului trecut, când a precizat că Bucureștiul va dona 200.000 de doze de ser anti-COVID-19.

Prima tranșă de 21.600 de doze a fost livrată la 27 februarie, acestea fiind primele doze de vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 primite de Republica Moldova.

Mai mult, la videoconferința Consiliului European care a avut loc joi, președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat pentru susținerea statelor din Parteneriatul Estic în gestionarea crizei sanitare în contextul eforturilor Uniunii privind crearea și operaționalizarea cât mai rapidă a unui mecanism european de distribuire a vaccinurilor pentru sprijinirea statelor terțe.

SURSA: caleaeuropeana.ro