Să trăim ca-n Europa!

Germania oferă două milioane de euro pentru învăţământul profesional tehnic

Germania oferă două milioane de euro pentru învăţământul profesional tehnic

29/07/2016
|
0 Comments
|

Guvernul Germaniei acordă Republicii Moldova două milioane de euro pentru dezvoltarea învăţământului profesional tehnic prin sistem dual. Aceasta presupune că instruirea teoretică va fi completată de instruirea practică la agenţii economici. În acest sens, joi, 28 iulie, a fost semnat un acord între Ministerul Educaţiei, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), transmite IPN.

Proiectul se va desfăşura în perioada 2016-2018. În acest sens, echipa de proiect şi cele două ministere vor colabora intens cu sectorul privat. Instruirea prin sistem dual va permite viitorilor specialişti să înveţe meseria chiar la întreprindere şi să fie pregătiţi în conformitate cu cerinţele angajatorului. Astfel, 30% din programul de instruire conţine ore teoretice predate la şcoala profesională, iar 70% instruire practică la întreprindere.

Ambasadoarea Germaniei în Republica Mooldova, Ulrike Knotz, a menţionat că ţara sa are o tradiţie îndelungată în instruirea profesională de acest gen. „Am constatat că multe întreprinderi din Republica Moldova sunt interesate de acest model. Întreprinderile au nevoie de specialişti, care sunt astfel instruiţi încât se pot încadra imediat în muncă, fără a fi instruiţi suplimentar. Sunt sigură că un sistem dual ajustat la relaţiile Moldovei va contribui la succesul economic al ţării”, a afirmat oficialul.

Ministrul agriculturii și industriei alimentare, Eduard Grama, a declarat că la sfârșitul programului își dorește să vadă o legătură foarte strânsă între mediul de afaceri și studenții care încheie instruirea tehnică. Potrivit lui, actualmente, numărul studenților care rămân să lucreze în domeniu, este mai mic de 17%. „Noi sperăm ca prin programul respectiv să îmbunătățim să îmbunătățim procentajul dat și să dezvoltăm învățământul tehnic profesional”, a spus Eduard Grama.

Ministrul educaţiei, Corina Fusu, a menţionat că acest proiect este salutabil în contextul mai larg de modernizare a învăţământului profesional tehnic din Moldova. „Semnarea Acordului de astăzi reprezintă un pas important în această direcţie”, a spus ministrul educaţiei.

În prezent, învăţământul dual este practicat în şase companii din domeniul industriei auto şi textile şi cinci şcoli profesionale din Moldova. Începând cu luna septembrie, compania GasNaturalFenosa va oferi formare profesională prin sistem dual pentru instruirea electromontorilor. Acordul de parteneriat va extinde învăţământul dual în domeniul agriculturii şi industriei alimentare, pentru a pregăti specialişti calificaţi în acest domeniu.

Sursa: ipn.md