Să trăim ca-n Europa!

Germania îşi va extinde cooperarea cu Moldova în domeniul economic

Germania îşi va extinde cooperarea cu Moldova în domeniul economic

03/10/2015
|
0 Comments
|

Ambasadorul Republicii Federale Germania în Moldova, Ulrike Knotz, a declarat că va depune eforturi ca relaţiile dintre cele două ţări în domeniul politic, economic şi cultural să fie extinse şi intensificate. Declaraţia a fost făcută într-un interviu pentru Radio Moldova în contextul Sărbătorii Naţionale a Republicii Federale Germania, transmite IPN.

Ambasadorul Germaniei a menţionat că în urma vizitei ministrului federal pentru cooperare economică al Germaniei în Moldova au fost stabilite domeniile economice de bază ale cooperării. „Aceste domenii sunt energetica, aprovizionarea cu apă potabilă şi dezvoltarea economică durabilă. Ceea ce îmi doresc este ca în această ţară să fie făcute mai multe investiţii, doar în acest fel se va reuşi să se dezvolte un sector economic privat prosper, ceea ce este important pentru sferele economică, socială şi politică”, a declarat Ulrike Knotz.

În ceea ce priveşte investiţiile din Germania, ambasadorul a reiterat imporanţa lor. „Investiţiile din Germania sunt foarte importante pentru că aduc cu sine şi un transfer de tehnologii, o posibilitate de a accede pe pieţe noi”, a menţionat ambasadorul.

Diplomatul este de părere că succesele în parcursul european reprezintă un lucru foarte bun şi sunt în interesul oamenilor din Moldova. „UE şi Germania oferă susţinere Republicii Moldova în parcursul european, însă această cale nu este aproape şi nici nu este simplă. La momentul actual este prea devreme să se discute despre statutul de membru al Moldovei în UE”, a declarat Ulrike Knotz.

Ambasadorul a menţionat că Germania va depune eforturi şi în ceea ce priveşte chestiunea legată de regiunea transnistreană. „Germania invită în fiecare an părţile implicate în conflict la conferinţe care se organizează la nivel înalt, însă procesul de negocieri nu depinde de Germania. Aici joacă un rol important voinţa politică, din păcate, nu prea văd voinţă politică în acest sens. Se pare că toţi se simt bine în acest status quo, dar acesta este în detrimentul cetăţenilor”, a continuat ambasadorul.

Ulrike Knotz s-a adresat către factorii de decizie cu îndemnul de a contribui activ şi pragmatic la identificarea unor soluţii în ameliorarea conflictului transnistrean.

Sursa: ipn.md