Să trăim ca-n Europa!

Germania cere Comisiei Europene contramăsuri împotriva SUA după sancțiunile la adresa Rusiei

Germania cere Comisiei Europene contramăsuri împotriva SUA după sancțiunile la adresa Rusiei

31/07/2017
|
0 Comments
|

Noile sancțiuni adoptate de Congresul american la adresa Rusiei afectează și companiile germane. UE ar face bine bine să ia contramăsuri împotriva SUA.

Ministrul german al Economiei, Brigitte Zypries, a criticat sancțiunile americane împotriva Rusiei, susținând că sunt ilegale și a amenințat cu contramăsuri împotriva Washingtonului, scrie Die Zeit.

Măsurile adoptate de Congres penalizează și companiile germane și europene.

”Considerăm că acest lucru este pur și simplu împotriva legilor internaționale”, a declarat ministrul social-democrat pentru Funke Mediengruppe. ”Americanii nu pot pedepsi companiile germane, doar pentru că sunt active din punct de vedere economic în altă țară”, a mai declarat Zypries.

”Bineînțeles că nu vrem un război comercial”, a spus ea, adăugând că e important ca Executivul european să reacționeze imediat.

Uniunea Europeană a pledat în mod repetat pentru ca americanii să nu renunțe la politica de sancțiuni comune. ”Din păcate, au făcut acest lucru. Ar fi corect, prin urmare, ca reprezentanții Comisiei Europene să ia acum contramăsuri”, a explicat ministrul social-democrat.

Camera Reprezentanților și Senatul au aprobat săptămâna trecută noi sancțiuni la adresa Rusiei, ca urmare a anexării ilegale a Crimeei și a implicării hackerilor ruși în alegerile prezidențiale americane de anul trecut.

Vineri seara, Casa Albă a anunțat că Donald Trump va semna un act adoptat de Congres care impune noi penalizări Rusiei și care îi interzice președintelui să ridice sancțiunile.

Este pentru prima dată când SUA impun în mod independent sancțiuni contra Rusiei. Până acum, Washington se coordona cu aliații europeni în luarea unei astfel de decizii.

De data aceasta, legea votată în Congres nu numai că a fost denunțată de Moscova, dar a fost criticată și în UE, întrucât ar putea fi vizate și companii europene care au proiecte în domeniul energetic în Rusia.

Guvernul german și reprezentanți ai mediului de afaceri din Germania se tem de faptul că sancțiunile ar dezavantaja firmele germane și europene, care derulează proiecte comune cu Rusia în sectorul energetic, cum ar fi gazoductul Nord Stream II.

Această lege ”ar reprezenta o intervenție fundamentală în aprovizionarea cu energie a Europei, ar duce la creșterea prețurilor și la scăderea competitivității economiei europene. Legea atârnă ca sabia lui Damocles asupra firmelor” noastre, a declarat Michael Harms, directorul unei asociații care reprezintă interesele companiilor germane.

Ca urmare a preocurărilor exprimate de Germania și de alte state UE, secretarul american de stat, Rex Tillerson, a anunțat consultări cu partenerii europeni. El a precizat că vrea să se asigure că noile sancțiuni sunt ”înțelese în mod corespunzător”.

Criticii Administrației de la Washington susțin că aceste sancțiuni reprezintă un mijloc de protejare a propriile interese, în spiritul politicii ”America First” a președintelui Trump, notează Die Zeit.

Sursa: euroactiv.ro