Să trăim ca-n Europa!

Georgia, Republica Moldova şi Ucraina merită mai mult sprijin din partea NATO

Georgia, Republica Moldova şi Ucraina merită mai mult sprijin din partea NATO

31/03/2015
|
0 Comments
|

Georgia, Ucraina şi R.Moldova se confruntă cu o presiune din partea Rusiei şi merită mai mult sprijin pentru dezvoltarea capacităţilor lor defensive, a declarat luni reprezentantul special al NATO pentru Caucaz şi Asia Centrală, James Appathurai, răspunzând întrebărilor comunităţii georgiene.

James Appathurai a vorbit despre problemele cu care se confruntă Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, în cadrul unei sesiuni online de întrebări şi răspunsuri găzduită luni de Consiliul Atlantic din Georgia, potrivit site-ului Agenda.ge.

“Împărtăşim viziunea că ţări precum Georgia, dar şi Ucraina şi Republica Moldova se confruntă cu o presiune din partea Rusiei de a-şi schimba cursul politic şi de a intra mai mult pe orbita Moscovei. Şi credem, de asemenea, că toate aceste trei ţări merită mai mult sprijin pentru dezvoltarea capacităţilor lor de apărare. Aş spune că dintre toate trei, Georgia primeşte de departe cel mai mare sprijin în construirea capacităţii de apărare din partea NATO şi profită de acesta”, a declarat el.

“Creăm un Centru de antrenament comun în Georgia, precum şi o Şcoală pentru construirea capacităţilor de apărare, instalând experţi la Ministerul georgian al Apărării, şi vom organiza un exerciţiu NATO deschis partenerilor în Georgia în acest an”, a declarat el.

“În esenţă, NATO va fi mai prezent în Georgia atât ca vizibilitate, cât şi ca sprijin concret. Dacă ţările individuale decid să acorde sprijin bilateral Georgiei, în termeni de echipament sau apărare, acesta va fi doar un efort complementar”, a adăugat Appathurai.

Întrebat la ce ar trebui să se aştepte Georgia de la viitorul summit NATO de la Varşovia în 2016, Appathurai a declarat că aliaţii “nici măcar nu au început discuţiile” despre ce s-ar putea întâmpla la Varşovia în cursul verii, dar a declarat că este sigur că NATO va mulţumi Georgiei pentru contribuţie, scrie Mediafax.

În încheierea discuţiilor, Appathurai a confirmat că NATO va continua exerciţiile navale din Marea Neagră. “Un exerciţiu NATO, deschis partenerilor, va fi organizat în Georgia în această vară. Acesta nu va reprezenta nicio ameninţare faţă de niciun stat, ci va ilustra clar profunzimea cooperării noastre”, a declarat el.
Sursă: http://www.interlic.md/2015-03-31/georgia-republica-moldova-shi-ucraina-merita-mai-mult-sprijin-din-partea-nato-39135.html