Să trăim ca-n Europa!

Galbur şi Lavrov salută relansarea dialogului moldo-rus

Galbur şi Lavrov salută relansarea dialogului moldo-rus

03/04/2016
|
0 Comments
|

Ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Andrei Galbur, şi ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, după întrevederea la Moscova, au recunoscut că dialogul a fost productiv, mai ales după o anumită pauză, şi că se doreşte impulsionarea relaţiilor bilaterale. Totodată, cei doi oficiali au salutat întâlnirea care a avut loc, manifestându-şi speranţa că dialogul va continua. În context, Andrei Galbur l-a invitat pe Serghei Lavrov să viziteze Republica Moldova, transmite IPN.

După întrevedere, cei doi miniştri au semnat un plan de consultări privind activităţile în 2016 şi 2017 ale celor două ministere. Ministrul Andrei Galbur a declarat, la conferinţa de presă de după întrevedere, că în câteva săptămâni s-a reuşit relansarea relaţiilor la nivel de ministere de externe şi ale economiei.

„Vizita mea are scopul de a da un nou impuls acestor relaţii. Federaţia Rusă este un partener tradiţional şi ne-am manifestat interesul de a relansa aceste relaţii, vrem să valorificăm pe deplin posibilităţile de export pe piaţa rusească. Sperăm că dialogul la nivel de specialişti va permite să se lichideze acele temeri care au impus partea rusească să impună anumite bariere pentru producţia moldovenească”, a spus ministrul moldovean.

Andrei Galbur a remarcat că şi-a manifestat interesul de a dezvolta mecanisme pentru protecţia migranţilor, deoarece un număr mare de moldoveni muncesc în Rusia. De asemenea, cei doi oficiali şi-au concentrat atenţia şi pe problematica transnistreană subliniind importanţa relansării negocierilor în formatul 5+2.

Serghei Lavrov a comunicat că în cadrul întâlnirii s-a constat că situaţia actuală în relaţiile bilaterale nu poate să mulţumească nici Moscova, nici Chişinăul. „Am fost asiguraţi că noul Guvern al Republicii Moldova este cointeresat în relaţii bune cu Rusia şi noi salutăm acest lucru. Am discutat şi despre relaţiile economice şi comerciale, despre semnarea Acordului de Asociere dintre Moldova şi UE, iar intrarea în vigoare a acestuia, şi nu numai, a avut o influenţă negativă asupra schimbului comercial care s-a redus practic cu o treime”, a spus ministrul rus.

Potrivit acestuia, s-a abordat faptul că documentul privind recunoaşterea comună a documentelor de învăţământ, semnat în 2005, să fie pus în aplicare, deoarece nu este pus în aplicare pe deplin acum. „Am abordat necesitatea de a menţine relaţii pentru a îmbunătăţi situaţia migranţilor şi a asigura o claritate pentru cetăţenii moldoveni care muncesc în Rusia”, a menţionat Serghei Lavrov.

Cât ţine de reglementarea transnistreană, ministrul rus a spus că Moscova susţine tactica paşilor mici, care permite realizarea unor acţiuni importante şi susţine ca regiunea transnistreană să aibă un statut juridic special în componenţa Republicii Moldova.

Sursa:ipn.md