Să trăim ca-n Europa!

Fructe din UE exportate în Rusia, cu pașaport moldovenesc; ANSA confirmă schema

Fructe din UE exportate în Rusia, cu pașaport moldovenesc; ANSA confirmă schema

02/03/2016
|
0 Comments
|

Inspectorii fitosanitari au eliberat unor companii-fantomă din regiunea transnistreană certificate pentru exportul a peste o mie de camioane cu fructe în Belarus. În realitate, niciun fruct din Republica Moldova nu a ajuns în magazinele din Minsk sau Borisov. În schimb, actele au fost folosite de afaceriști lituanieni, belaruși și ruși pentru a exporta fructe din state UE în Federația Rusă, arată o investigație RISE Moldova.

Gruparea organizată a ocolit în acest fel „interdicția totală” decretată de Kremlin, în august 2014, pentru majoritatea produselor alimentare din UE. Embargoul rusesc a fost instituit ca răspuns la sancțiunile împotriva Moscovei, în contextul războiului din Ucraina.

Reporterii RISE Moldova în colaborare jurnaliștii de la TV LNK și DELFI din Lituania s-au infiltrat într-o grupare organizată transfrontalieră și au luat legătura cu reprezentanții a două firme lituaniene interesate de certificate fitosanitare din Republica Moldova.

mere-Moldova-586x319

moldova-70534578

ANSA confirmă schema

Mihai Negrescu, șeful Direcției controlul produselor de uz fitosanitar și fertilizați din cadrul ANSA, declară că la sfârșitul lui decembrie 2015 mai mulţi exportatori s-au plâns că se tergiversează eliberarea certificatelor fitosanitare.

„Am decis să verific care e problema. Am descoperit că vehiculele indicate în unele certificate nu au ieşit niciodată din Republica Moldova, însă au intrat încărcate cu fructe moldovenești în Belarus. Inițial am crezut că exporturile s-au făcut în baza unor certificate false, dar, în arhiva ANSA am găsit copiile acestor documente. Mi-am dat atunci seama că e o schemă în care sunt implicați inspectorii fitosanitari și am anunțat organele de drept”, a spus Negrescu.

Potrivit lui, angajații ANSA au eliberat doar în luna ianuarie 2016 circa o mie de certificate fitosanitare pentru exportul produselor agricole moldovenești în Belarus și care anterior au fost „vândute” afaceriștilor din Lituania şi Belarus.

„Nu știu numărul exact, pentru că certificatele eliberate în decembrie 2015 au fost transmise din arhiva ANSA lui Alexandru Ciobanu (fostul fitosanitar-șef – n.r) și au dispărut”, explică Negrescu.

Sursa: independent.md