Să trăim ca-n Europa!

Franța cere suspendarea Acordului Schengen, după atentatele din Paris

Franța cere suspendarea Acordului Schengen, după atentatele din Paris

16/11/2015
|
0 Comments
|

Franța va solicita, săptămâna aceasta, suspendarea Acordului Schengen și va cere celorlalte țări membre ale zonei de liberă circulație să reia controlul identității celor ce traversează granițele.

Măsura vine după atacurile din Paris de vineri seară și va fi propusă la o întâlnire de urgență a miniștrilor de Interne din Uniunea Europeană de vineri, de la Bruxelles, scrie The Telegraph.

„Francezii vor insista ca toți să instituie controale la graniță, în special Belgia, dar și în zona euro. Va fi o suspendare temporară a Acordului Schengen”, a afirmat o sursă diplomatică.

În același timp, președintele francez Francois Hollande va anunța că prelungește starea de urgență cu încă trei luni, în cursul unui discurs ținut luni după-amiază la Paris.

Printre solicitările pe care le va face Parisul vineri se numără o întărire internă radicală a Acordului Schengen. Acordul era deja sub presiune din cauza crizei imigranților și câteva țări, inclusiv Germania, Austria, Suedia și Ungaria, au introdus controale temporare la graniță.

Celelalte propuneri ale Franței includ verificarea identității, atât a călătorilor care intră în UE din afara Europei, cât și a celor care se deplasează în interiorul UE.

Franța dorește și adoptarea imediată a sistemului Passenger Name Records (PNR) pentru avioane, trenuri și vase, care a fost blocat de lobby-ul protecției datelor personale.

Franța mai dorește și o utilizare mai intensă a Schengen Information System (SIS), care analizează încrucișat identitățile verificate la granița și baza de date a infractorilor, vehiculelor furate, pașapoartelor și altor date de securitate.

Sursa: independent.md