Să trăim ca-n Europa!

Franța anunță că una dintre prioritățile președinției sale la Consiliul UE este reconstruirea unui ” tratat de pace şi prietenie cu Africa”

Franța anunță că una dintre prioritățile președinției sale la Consiliul UE este reconstruirea unui ” tratat de pace şi prietenie cu Africa”

27/10/2021
|
0 Comments
|

Președintele francez, Emmanuel Macron, a subliniat că unul dintre obiectivele președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene, care va debuta la începutul anului viitor, este acela de a ”reconstrui un tratat de pace și prietenie cu Africa” pentru prevenirea migrației, informează AFP, citat de Agerpres.

”Unul din obiectivele mele sub preşedinţia franceză (a Consiliului Uniunii Europene) este să încerc să reconstruiesc un tratat de pace şi prietenie cu Africa, în care unul din elemente va fi modul în care europenii oferă posibilitatea tineretului african de a avea oportunităţi pe continentul său”, a pledat Emmanuel Macron în cadrul unei cine caritabile organizate la Paris de o reţea de antreprenori protestanţi.

”Trebuie să gândim împreună cu statele de origine o politică migratorie mult mai bine organizată, în special cu Africa”, a spus preşedintele Franţei, care a cerut o mai bună protecţie împotriva migraţiei ilegale, întoarcerea sistematică a migranţilor ilegali în ţările de origine şi o reformă a spaţiului Schengen.

Miniștrii și reprezentanții statelor membre UE și ai țărilor Uniunii Africane s-au întâlnit în perioada 25-26 octombrie la Kigali, Rwanda pentru a evalua angajamentele asumate până în prezent pentru consolidarea cooperării dintre Europa și Africa și pentru a dezbate principalele repere ale viitorului Summit UE – Uniunea Africană, care se va desfășura în februarie 2022.

Franța, prin ministrul său de externe, Jean-Yves Le Drian, a profitat de acest moment pentru a întări mesajul transmis de președintele Macron, potrivit AFP, citat de Agerpres.

”Avem un interes comun să continuăm să transformăm interdependenţa care există între societăţile şi economiile noastre, în tot atâta solidaritate pentru a construi viitorul împreună. Un viitor ai cărui actori vrem să fim şi pe care nu vrem să-l scrie altcineva în locul nostru, un viitor care respectă (…) suveranitatea fiecăruia”, a subliniat Le Drian care, alături de omologii săi din Germania, Portugalia și Slovenia, trioul președințiilor Consiliului UE, a semnat un articol referitor la caracterul indispensabil al parteneriatului UE-Africa.

Nevoia de a împărtăși ”ambiția comună” a fost punctată și de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

”Trebuie să clarificăm neînțelegerile și să discutăm sincer unii cu alții pentru a căuta soluții, pentru că asta fac prietenii și partenerii”, a subliniat oficialul european, potrivit unui comunicat al Serviciului European de Acțiune Externă.

Borrell a subliniat că există trei domenii asupra cărora UE și Africa trebuie să se aplece: răspunsul la pandemie, combaterea schimbărilor climatice printr-o creștere globală sustenabilă și asigurarea păcii și securității.

Aceste obiective se regăsesc și în noua stategie pentru relația Uniunii Europene cu Africa, lansată la începutul lunii martie a anului trecut, bazată pe cinci domenii-cheie: tranziția către o economie verde, transformarea digitală, creșterea și locurile de muncă durabile, pacea și guvernanța și migrația și mobilitatea.

Uniunea Europeană și-a propus astfel să stabilească parteneriate cu Africa în privința următoarelor acțiuni:

1. Valorificarea la maximum a beneficiilor tranziției către o economie verde și reducerea la minimum a amenințărilor la adresa mediului, respectând pe deplin Acordul de la Paris;

2.Promovarea transformării digitale pe întregul continent;

3. Creșterea semnificativă a investițiilor durabile din punct ecologic, social și financiar și reziliente la schimbările climatice; promovarea oportunităților de investiții prin utilizarea pe scară mai largă a mecanismelor de finanțare inovatoare și promovarea integrării economice regionale și continentale, în special prin intermediul Acordului de liber schimb continental african;

4. Atragerea investitorilor prin sprijinirea statelor africane să adopte politici și reforme în materie de reglementare care să îmbunătățească mediul de afaceri și climatul investițional, inclusiv prin crearea de condiții de concurență echitabile între întreprinderi;

5. Consolidarea rapidă a învățării, cunoștințelor și competențelor, precum și a capacităților de cercetare și inovare, în special în rândul femeilor și tinerilor, protecția drepturilor sociale și îmbunătățirea acestora, precum și eradicarea muncii copiilor;

6. Adaptarea și aprofundarea sprijinului acordat de UE pentru eforturile de pace depuse de țările africane prin intermediul unei forme de cooperare mai structurate și mai strategice, care să pună acceptul în special pe regiunile care se confruntă cu cele mai mari vulnerabilități;

7. Integrarea bunei guvernanțe, a democrației, a drepturilor omului, a statului de drept și a egalității de gen în cadrul acțiunilor și al cooperării desfășurate;

8. Asigurarea rezilienței prin corelarea intervențiilor umanitare, în materie de dezvoltare, de pace și de securitate în toate etapele ciclului conflictelor și crizelor;

9. Asigurarea unor parteneriate echilibrate, coerente și cuprinzătoare în materie de migrație și mobilitate;

10. Consolidarea ordinii internaționale bazate pe norme și a sistemului multilateral, în centrul căruia se află Organizația Națiunilor Unite.

SURSA: caleaeuropeana.ro