Să trăim ca-n Europa!

Franţa analizează posibilitatea rambursării celor 1,2 miliarde de euro din contractul Mistral

Franţa analizează posibilitatea rambursării celor 1,2 miliarde de euro din contractul Mistral

26/04/2015
|
0 Comments
|

Franța a anunţat miercuri, 22 aprilie că ia în calcul anularea şi rambursarea contractului în valoare de 1,2 miliarde de euro, din contractul negociat cu Rusia privind livrarea celor două port-avioane de război de tip Mistral.
Franţa a decis suspendarea livrării celor două nave de război Mistral în luna noiembrie a anului trecut, pe fondul respectării sancțiunilor adoptate de UE împotriva Moscovei, ca urmare a implicării Rusiei în criza din Ucraina.
Contractul este rezultatul eforturilor depuse de predecesorul lui Hollande, Nicolas Sarkozy, de a repara relațiile diplomatice cu Kremlinul, după ce Rusia a invadat Georgia în 2008.
Președintele francez, Francois Hollande, a declarat că va lua în calcul, împreună cu omologul său rus, Vladimir Putin, “toate opțiunile”, în cadrul întâlnirii planificată vineri, în Armenia.
Așa cum am spus, livrarea navelor Mistral nu mai este fezabilă în actualul context,

a declarat Holland jurnaliştilor, după întâlnirea cu preşedintele ucrainean, Petro Poroșenko.
În cazul în care navele nu sunt livrate, nu văd cum ar putea fi plătite. E o ecuație destul de simplă. Fie livrezi şi eşti plătit, fie nu faci asta şi trebuie să dai banii primiţi înapoi. În orice caz, nu poţi să păstrezi navele şi să ceri în acelaşi timp să fii plătit. Cu Rusia este vorba de aceeaşi înţelegere şi suntem cu totul de acord asupra acestui punct cu preşedintele Putin, a mai subliniat Hollande.

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a declarat că Moscova nu va impune penalități Franței, în cazul în care aceasta nu va reuși să respecte contractul însă a declarat că, după părerea sa, toate costurile Rusiei ar trebui suportate de Paris.

Surse: EuroActiv.ro şi Wall Street Journal