Să trăim ca-n Europa!

Fostul premier britanic David Cameron, omul care a declanșat Brexitul: Este o zi foarte mare pentru țara noastră. Putem face un succes din alegerea pe care o facem

Fostul premier britanic David Cameron, omul care a declanșat Brexitul: Este o zi foarte mare pentru țara noastră. Putem face un succes din alegerea pe care o facem

31/01/2020
|
0 Comments
|

Fostul premier britanic, David Cameron, cel care a declanșat Brexitul, a calificat această zi, de 31 ianuarie 2020, drept ”o zi foarte mare pentru țara noastră”.

”Am acceptat întotdeauna rezultatul referendumului şi am ştiut că această zi va veni. Suntem una dintre cele mai mari economi ale lumii (…) putem face un succes din alegerea pe care o facem şi sunt sigur că este exact ceea ce vom face”, a spus Cameron pentru Sky News, potrivit Agerpres.

David Cameron promitea încă din 23 ianuarie 2013 organizarea unui referendum privind apartenența Regatului Unit la Uniunea Europeană până la finalul anului 2017, dacă Partidul Conservator va fi câștigat alegerile generale din 2015, deziderat îndeplinit, având în vedere că acesta a obținut 306 locuri în urma alegerilor din 7 mai, de acum cinci ani.

În acest context, fostul premierul decidea să poarte negocieri cu Bruxelles-ul pe marginea migrației intra-comunitare, suveranității, guvernanței economice, dar și competitivității și să convoace un referendum privind apartenența Regatului Unit la UE pentru 23 iunie 2016, din dorința de a reduce la tăcere vocea criticilor din partid.

Ziua de 24 iunie 2016 avea să fie emisarul a două vești neașteptate: cetățenii britanici deciseseră, în proporție de 51.89%, ca Regatul Unit să părăsească Uniunea Europeană, iar țara rămânea fără prim-ministru.

Acum aproape patru ani, la 23 iunie, a fost pentru a doua oară când electoratul britanic era invitat, în mai puțin de 50 de ani, să se pronunțe cu privire la problema aderării/rămânerii la/în Uniunea Europeană. Prima consultare a cetățenilor avea loc în 1975, când labursitul Harold Wilson, din dorința a scăpa de opoziția anti-europeană din propriul partid, hotăra convocarea unui referendum privind apartenența țării la un club în care tocmai intrase după un decediu de negocieri.

La 5 iunie 1975, cetățenii britanici s-au pronunțat printr-un ”Da” răsunător pentru Europa. 17.378.581 (67.23%) au votat pentru rămânerea în Comunitatea Europeană, strămoșul Uniunii Europene, comparativ cu 8.470.073 (32.77%), cei care s-au pronunțat împotrivă.

Autor:Teodora Ion
Sursa: caleaeuropeana.ro