Să trăim ca-n Europa!

Foreign Policy: Occidentul e pe cale să piardă Republica Moldova

Foreign Policy: Occidentul e pe cale să piardă Republica Moldova

20/02/2016
|
0 Comments
|

Occidentul e pe cale să piardă Republica Moldova. Moldovenii protestează împotriva corupției, ceea ce nu înseamnă că ei sunt pro-europeni, scrie publicația Foreign Policy despre situația din Republica Moldova, transmite Agora.
Protestatarii nu sunt nici pro-ruși, nici pro-occidentali (…) În Republica Moldova, populația dorește ca oamenii corupți să plece, asta în timp ce mulți dintre aceștia sunt pro-occidentali”, scrie publicația.

Conflictul prelungit între opoziție și guvern niciodată nu a ținut de geopolitică, ci mai degrabă de corupție care amenință să distrugă încrederea oamenilor în democrație. Iar dacă Occidentul nu va înțelege acest lucru și nu va fi de partea oamenilor, ar putea pierde Moldova, constată autorul.

Potrivit acestuia, „cu excepția țărilor baltice, corupția și abuzul de putere afectează toate statele post-sovietice, iar cea mai mare victimă este încrederea oamenilor în valorile democratice. Încearcă să vorbești despre democrație în Rusia, și nimeni nu își va aminti ce ar admira în această formă de guvernare. Majoritatea rușilor asociază reformele democratice ale țării din anii 1990, cu sărăcia și instabilitatea din epoca lui Boris Elțîn. Experiența rușilor a arătat, că oamenilor nu le pasă doar de valori, drepturi și libertăți, dar, de asemenea, de stabilitate, locuri de muncă și un viitor sigur pentru copiii lor. Acest lucru este valabil și pentru Republica Moldova”.

„Nu este greu de înțeles ce îi motivează cu adevărat pe protestatarii moldoveni. Fiecare al treilea copil din țară crește fără părinți, cei din urmă sunt nevoiți să lucreze în străinătate. Lipsa unui miliard de dolari care a fost furat din sistemul bancar al țării. Totodată, omul de afaceri suspectat de fraudă, Ilan Shor, e departe de a fi pedepsit”, se spune în articol.

Doi din cei patru lideri de opoziție au o agendă pro-rusească solidă, dar nu pledează total împotriva apropierii Republicii Moldova de UE. Ceilalți doi se orientează mai mult spre Occident. Ceea ce îi unește este nemulțumirea față de sistemul corupt existent. Cu cât mai mult corupția amenință democrația în Moldova, cu atât mai multe argumente are opoziția – acesta este punctul principal pe care Occidentul ar trebui să înțeleagă, înainte de a da mâna cu guvernanții dubioși din această conducere post-sovietică, conchide autorul articolului.