Să trăim ca-n Europa!

FMI laudă progresul în lupta împotriva corupției în Romănia

FMI laudă progresul în lupta împotriva corupției în Romănia

15/03/2016
|
0 Comments
|

O diminuare a corupției nu numai că va reduce evaziunea fiscală și risipa fondurilor bugetare, dar va contribui la o îmbunătățire a mediului de afaceri și la atragerea investitorilor străini, consideră Fondul Monetar Internațional.

O echipă de specialiști FMI a lăudat, la finalul unei vizite pentru evaluarea situației macroeconomice, progresul făcut de România în lupta împotriva corupției și a încurajat autoritățile să continue să acționeze în forță pentru a rezolva problemele rămase. „O guvernanță îmbunătățită și lupta împotriva corupției nu sunt doar probleme cheie din punct de vedere socio-economic, sunt cruciale și din perspectivă macroeconomică”, se arată într-o declarație susținută la finalul misiunii de evaluare.

Astfel, FMI recomandă autorităților din România adoptarea cât mai rapidă a legislației pentru îmbunătățirea guvernanței corporative în companiile de stat și stabilirea unei liste cu potențiale listări la bursă sau privatizări.

„De asemenea, misiunea recomandă restructurarea masivă a companiilor de stat aflate într-o situație financiară teribilă și stabilirea unei liste de potențiale companii care pot fi listate la bursă sau privatizate. Aceste reforme ar ajuta la îmbunătăţirea managementului profesionist în companiile de stat, la alocarea resurselor, la creşterea profitabilităţii, la transferuri mai mici de bani dinspre buget şi la limitarea datoriilor către stat”, se arată în declarația FMI.

În ceea ce privește bugetul, FMI recomandă amânarea măsurilor de relaxare fiscală care ar trebui să intre în vigoare în 2017, pentru ca guvernul să reducă deficitul față de acest an. România se așteaptă la un deficit bugetar de 2,8% din PIB (în termeni cash, sau 3% din PIB după standardele utilizate de Comisia Europeană), și la o ușoară scădere anul viitor.

„Pentru 2017, misiunea recomandă un deficit de 2% din PIB. Amânarea următoarei reduceri a TVA și a celorlalte facilități prevăzute în Codul Fiscal să intre în vigoare anul viitor ar genera o reducere a deficitului de 0,75 puncte din PIB”, a spus șeful misiunii FMI în România, Reza Baqir, în conferința de prezentare a concluziilor misiunii FMI la București, potrivit Profit.ro.

Conform Codului Fiscal care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016, TVA ar urma, anul viitor, să scadă la 19 la sută, după ce a coborât la 20% în acest an de la 24%. Accizele la carburanți ar trebui să fie reduse pentru a se întoarce la nivelul anterior introducerii supra-accizei în 2014, iar taxa pe stâlp de 1% ar trebui să fie eliminată.

De asemenea, instituția internațională s-a arătat îngrijorată de legislația privind darea în plată, fiind de altfel în total acord cu politicile BNR. FMI mai recomandă evitarea majorării „excesive” a salariului minim și atenție la salarizarea bugetarilor.

Sursa: euroactiv.ro