Să trăim ca-n Europa!

Femei în uniformă. Impactul Rezoluției 1325 în Armata Națională

Femei în uniformă. Impactul Rezoluției 1325 în Armata Națională

08/03/2025
|
0 Comments
|

 

În 2025 se împlinesc 25 de ani de la adoptarea de către Consiliul de Securitate ONU a Rezoluției 1325. Documentul subliniază impactul deosebit pe care războaiele și crizele îl au asupra femeilor, dar evidențiază și capacitatea acestora de a juca un rol activ și esențial în identificarea soluțiilor pentru pace. Republica Moldova a aprobat această rezoluție în 2001, iar în 2018 a fost aprobat primul program, însoțit de un plan de acțiuni de implementare a acesteia. Cel de-al doilea Program national de implementare a Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al ONU privind femeile, pacea și securitatea pentru anii 2023-2027.

Aliona Zara, mama de două fete, este militară în Armata Națională din 2010, avansând cu timpul până la gradul de maior.

Aliona ZARA, maior, Armata Națională a RM

”Fiind impresionată de modul de viata al militarilor, având în vedere că este o profesie care pune accent pe disciplină, pe munca în grup, mi-a plăcut, iată de ce am optat pentru o funcție militară În cadrul Academiei Militare în Secția Personal”

Din discuția cu Aliona Zara, am concluzionat că, alegerea unei cariere militare a fost una râvnită și confirmață prin prestația sa.  În 2020 ea a trecut o preselecție cu rigori înalte și, în perioada 2020-2021, Aliona Zara a participat în calitate de observator militar în misiunea ONU de menținere a păcii din Sudanul de Sud.

Aliona ZARA, maior, Armata Națională a RM

”Funcția noastră în teritoriu era de fapt colectarea informației despre mediul de Securitate, despre problemele cu care seconfruntă populația locală, despre ajutorul de care au nevoie persoanele și la întoarcere din patrule toată această informație era colectată într-un raport care ear transmiăs la structurile superioare.”

Maiorul Aliona Zara a ținut să menționeze că prezența femeilor în armată și participărea lor în misiunile de pacificare, confer sistemului de Securitate national și internațional o plusvaloare, contribuind la consolidarea capacităților lor.

Aliona ZARA, maior, Armata Națională a RM

”Prezenta femeilor în misiunile de menținere a păcii cresc performanța general a operațiunilor prin faptul că, diversitatea de viziuni ajută la planificarea și luarea deciziilor în diferite operații. Femeile au acces mai liber la un număr mai mare al populației, în mod special la femei și copii. Astfel, colectând informații mai ample despre necesitățile și problemele cu care se confruntă copiii și femeile. Totodată, câștigăm încredere mai ușor la populație, în special, în cazurile când sunt situații de violență bazată pe gen, hărțuire sexuală. Femeile au acces mai ușor la victimile acestor abuzuri. Totodată femeile în misiune sunt un model pentru femeile locale care pot să încerce o profesie de militar sau   să aibă încredere în sine în ceea ce fac.”

În present, în Armata Națională a Republicii Moldova, peste 22 la sută din întregul contingent militar îl constituie femeile.  Acestea activează în comunicare, medicin ă, dar le putem întâlni și în unitățile de artilerie sau de geniști.

Galina MAHU, locotenent major

”Să fii genist nu este lucru ușor, trebuie foarte mult să studiezi, să nu ai frică, să fii conștient de fiecare pas pe care îl faci. Genistul nu are dreptul la nici o greșală. Și asta foarte mult îmi place.”

Natalia DARII, căpitan, batalionul cu destinație specială Fulger

”Noi, femeile participăm la toate activitățile: talgere, salturi cu parașuta, dacă ești brevetată. Eu trebuie să fiu nemijlocit acolo pentru a-mi executa serviciu. Altfel nu este posibil.”

În mare parte, această schimbare de conținut și de percepție privind actorii care asigură securitatea se datorează implementării în țara noastră a Rezoluției ONU cu numărul 1325.

Aliona ZARA, maior, Armata Națională a RM

”S-a pus accent pe diminuarea steriotipurilor față de rolul femeii în sectorul de Securitate. În această perioada au fost organizate foarte multe instruiri cu privire la rolul femeii la acest sector.”

Rezolutia Consiliului de Securitate ONU 1325 a fost adoptată in unanimitate la 31 octombrie 2000. Acest document privind Femeile, Pacea și Securitatea, este primul care recunoaşte efectul disproporţionat al conflictelor asupra femeilor şi subliniază rolul esenţial al acestora în prevenirea conflictelor, în remedierea situațiilor de post-conflict, precum şi în eforturile de reconstrucţie.

Elena Mârzac, expert în Securitate

”Această rezoluție este bazată pe 4 piloni:participarea, prevenirea, protecția și recuperare. Această rezoluție este, în primul rând, un indicator de dezvoltare democratică a unui stat, de suportul statelor atunci când se vorbește despre reforma sectorului de Securitate și apărare, prin imprementarea a așa noțiuni cum sunt: controlul democratic al forțelor armate, securitate care este sensibilă la aspect de gen.”

Experta in Securitate Elena Mârzac amintește că împlementarea Rezoluției ONU 1325 privind Femeile, Pacea și Securitatea în țara noastră, în mare parte, se datorează colaborării cu Alianța Nord-Atlantică, care promovează egalitatea de gen, dar și paradigmele moderne de abordare a securității.

Elena Mârzac, expert în Securitate

”Am avut suportul NATO. Începând cu 2016 a fost implementat un proiect prin care a fost create această platformă prin care, în primul rând, a fost conștientizat importanța implementării acestei rezoluții în Republica Moldova.”

Aliona ZARA, maior, Armata Națională a RM

”În 2016 a fost exclusă lista cu funcțiile la care pot aplica femeile. După această decizie, femeile pot avea acces la orice funcție militară și civilă în cadrul Armatei Naționale.”

În present femeile activează cot la cot cu bărbații în toate structurile responsabile cu securitatea statului: armată, poliție, serviciul de frontieră. Aportul pe care îl au femeile în asigurarea securității statului și a rezilienței a fost menționat și în cadrul celei de-a doua ediții a forului „Femei pentru Securitate”, desfășurat în iunie 2023.

Maia SANDU, președinta Republicii Moldova

”Acum câțiva ani femeile erau implicate foarte puțin în activitățile ce țin de politică, securitate, ordine publică. Astăzi lucrurile s-au schimbat mult. Femeile noastre au demonstrat că pot guverna cu demnitate și curaj, inclusiv în timpuri de crize multiple, timpuri dificile, cu războiul la hotar”.

Faptul că noua abordare în asigurarea securității, cu aplicarea politicilor egalității de gen, este una durabilă, o demonstrează numarul în creștere a studentelor la Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”.

 

 

 

 

 

 

Claudia MAHU, studentă anul III, Academia Militară

”Eu consider că sunt capabilă să trec peste orice provocare, iată de ce am ales să vin aici și să-mi fac studiile superioare în Academia Militară.”

Elvira Gandrabura, studentă anul III, Academia Militară

”În unele momente chiar și femeile despre care toți spun că sunt fără puteri, sunt mai puternice ca unii bărbați.”

Severina SCORPAN,  studentă anul III, Academia Militară

” Dacă ai caracter și putere poți să faci lucruri mari.”

În 2023 a fost aprobat un nou Program național de implementare a Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al ONU privind femeile, pacea și securitatea, prevăzut pentru 5 ani, deci până în 2027. Documentul-cadru prevede două direcţii principale: reprezentarea calitativă a femeilor în sectorul de securitate şi apărare, inclusiv în procesul de negociere a conflictelor; și asigurarea unui sector de securitate şi apărare incluziv şi eficient, atât pe plan intern, cât şi cel internaţional.

Autor: Ludmila Barba

Notă: Materialul a fost realizat în cadrul proiectului „Promovarea Agendei Femeile, Pacea și Securitatea: combaterea dezinformării și stereotipurilor”, implementat de Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare, cu susținerea UN Women Moldova și finanțat de Fondul Femeilor pentru pace și asistență umanitară.