Să trăim ca-n Europa!

Facilitatea COVAX / GAVI cu sprijinul UE aprobă livrarea vaccinurilor BioNTech-Pfizer și AstraZeneca / SKBio COVID-19 către Republica Moldova

Facilitatea COVAX / GAVI cu sprijinul UE aprobă livrarea vaccinurilor BioNTech-Pfizer și AstraZeneca / SKBio COVID-19 către Republica Moldova

01/02/2021
|
0 Comments
|

Uniunea Europeană salută decizia din 29 ianuarie 2021, a Facilității COVAX / GAVI sprijinită de UE, de a aloca 24.570 de doze de vaccin BioNTech-Pfizer COVID-19 și până la 264.000 de doze indicative de vaccin AstraZeneca / SKBio COVID-19 către Republica Moldova. Cu 853 de milioane de euro, UE este cel mai mare contribuitor inițial al Facilității COVAX.

„Uniunea Europeană sprijină Republica Moldova în lupta împotriva pandemiei COVID-19. Un acces echitabil și corect la vaccinuri este un element cheie pentru a pune capăt pandemiei. Uniunea Europeană și statele sale membre, acționând împreună ca „Echipa Europei” sunt mândri să sprijine COVAX în furnizarea de vaccinuri partenerilor noștri”, a declarat Ambasadorul Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Uniunea Europeană lucrează în sprijinul lansării campaniei de vaccinare în februarie, împreună cu alți parteneri internaționali. Vaccinurile care urmează să fie livrate prin COVAX a acestei prime asistențe către Republica Moldova au fost autorizate în UE de Agenția Europeană pentru Medicamente. Salutăm abordarea guvernului de a oferi mai întâi vaccinarea persoanelor aflate în grupul de risc, cum ar fi lucrătorii medicali care tratează pacienții cu COVID-19.

Reamintim că, Uniunea Europeană a mobilizat un pachet de 128 de milioane de euro pentru a asista Republica Moldova în lupta împotriva crizei provocate de COVID-19, livrând materiale și echipamente medicale, oferind sprijin pentru consolidarea sistemului de sănătate și redresarea economică, precum și sprijinind grupurile vulnerabile.

Background: COVAX este un pilon de Acces la Acceleratorul de Instrumente COVID-19, o colaborare globală pentru a accelera dezvoltarea, producția și accesul echitabil la testele, tratamente și vaccinuri COVID-19. Sursă:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_20_1694