Să trăim ca-n Europa!

Extinderea și Brexitul vor fi prioritățile președinției croate la Consiliul UE: ”Ne interesează calea europeană a vecinilor noștri”

Extinderea și Brexitul vor fi prioritățile președinției croate la Consiliul UE: ”Ne interesează calea europeană a vecinilor noștri”

02/01/2020
|
0 Comments
|

Croația, odată cu preluarea mandatului la președinția Consiliului Uniunii Europene, și-a subliniat prioritățile celor șase luni în fruntea Uniunii Europene, acestea fiind extinderea şi Brexitul.

”Una dintre prioritățile președinției noastre este politica de extindere și, în consecință, summitul din Zagreb va fi unul dintre cele mai importante evenimente ale Președinției. Ne interesează calea europeană a vecinilor noștri, însă criteriile de aderare trebuie îndeplinite”, a declarat ministrul croat de externe, Goran Grlic Radman.
Dincolo de prioritățile ambalate în piloni cheie: Brexit, bugetul UE, extinderea către Balcanii de Vest și viitorul Europei
Anul 2020 debutează cu o Comisie Europeană aflată la început de mandat și în care Consiliul prezidat de Croația și noul Parlament European vor începe tratative pentru primele dosare legislative inițiate de executivul Ursulei von der Leyen, îndeosebi cele privind ambițiile înscrise în Pactul Ecologic European pentru a atinge neutralitatea climatică până în anul 2050.

De asemenea, ieșirea Marii Britanii din UE, amânată până la 31 ianuarie 2020, este așteptată să se producă la sfârșitul primei luni a a președinției croate, iar anul 2020 se anunță a fi marcat de tratativele dintre Uniune și Regatul Unit pentru stabilirea viitoarei relații. În egală măsură, statele membre resimt presiunea și criza de timp în ce privește finalizarea tratativelor pentru adoptarea viitorului cadru financiar multianual 2021-2027, care trebuie să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Președinția croată a Consiliului UE afirmă în programul său că realizarea unui ”cadru financiar multianual al UE ambițios, echilibrat și durabil pentru perioada 2021-2027 este o condiție necesară pentru atingerea obiectivelor” Uniunii.

Negocierile privind viitorul Cadru Financiar Multianual au devenit sensibile în ultimele luni. Parlamentul European și Comisia Europeană au cerut statelor membre să cadă repede la un acord, în timp ce propunerea formulată de președinția finlandeză a Consiliului Uniunii Europene a stârnit numeroase nemulțumiri. Drept urmare, liderii statelor membre ale Uniunii Europene l-au mandatat pe președintele Charles Michel să continue negocierile în vederea obținerii unui acord final privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.

”Vom pleda pentru a ajunge la un acord cuprinzător cât mai repede posibil pentru a permite punerea în aplicare în timp util a tuturor politicilor și programelor Uniunii, în slujba construirii unei Europe cât mai puternice în lumea provocărilor”, mai afirmă președinția croată.

Un obiectiv special pentru Croația este parcursul european al Balcanilor de Vest, regiune care este fixată între prioritățile președinției croate, care va organiza la Zagreb, în luna mai, un summit ce ar trebui să revigoreze procesul de extindere alUniunii Europene.

Subiectul trenează de aproape doi ani și creează tensiuni la nivelul UE în contextul în care liderii europeni au respins, la summitul de la Bruxelles din 17-18 octombrie, deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord, din cauza opoziţiei Franţei, Danemarcei şi Olandei.
Sursa: caleaeuropeană.ro