Să trăim ca-n Europa!

Exporturile produselor moldovenești în UE au crescut cu 6,7% în primele luni ale anului curent

Exporturile produselor moldovenești în UE au crescut cu 6,7% în primele luni ale anului curent

06/04/2015
|
Comments off
|

Exporturile din Republica Moldova spre piata unică europeana cresc, în pofida crizei care afectează țara noastră. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în primele două luni ale anului curent exporturile în UE au crescut cu 6,7%.  In perioadă de referință producătorii autohtoni au exportat în UE mărfuri în valoare de 210 milioane de dolari, ceea ce reprezintă peste două treimi din totalul exporturilor moldoveneşti. Exporturile în Olanda s-au dublat, în Marea Britanie au crescut cu 70%, în Cehia şi Franţa au crescut cu 35% şi respectiv 25%. Principala piaţa de destinaţie a mărfurilor moldoveneşti este România, unde au  exportat mărfuri în valoare de peste 60 de milioane de euro, adică o cincime din totalul exporturilor moldoveneşti.

Republica Moldova devine tot mai puţin dependentă de piaţa CSI, care a atras doar 20% din exporturile moldoveneşti. Federaţia Rusă a importat mărfuri moldoveneşti în valoare de 30 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă 40% din volumul din aceeaşi perioadă a anului trecut, înainte de a impune embargo pentru fructe şi legume.

Biroul Naţional de Statistică indică, că ţările UE mentin întîetatea și la capitolul export în Republica Moldova.  Astfel, importurile din UE au constituit în primele dou luni 42% din total, iar din CSI – 32%.

Balanţa comercială negativă a Republicii Moldova s-a redus de la 376 de milioane de dolari în ianuarie-februarie 2014, la 260 de milioane în acest an.

 

Sursa: http://www.statistica.md/newsview.php?l=ro&idc=168&id=4696&parent=0