Să trăim ca-n Europa!

Experţi: În Republica Moldova se suprapun cinci crize - economică, instituţională, bugetară, bancară şi socială

Experţi: În Republica Moldova se suprapun cinci crize – economică, instituţională, bugetară, bancară şi socială

21/11/2015
|
0 Comments
|

În Republica Moldova cinci crize se suprapun şi se alimentează reciproc. Este vorba despre criza economică, criza instituţională, criza bugetară, cea bancară şi socială. Asta susţin experţii economici care trag un semnal de alarmă şi spun că aşteptările inflaţioniste pentru următoarea perioadă, dar şi efectele fraudelor din sistemul bancar ar putea duce la noi scumpiri, relatează Mesager.
Pentru atenuarea crizei trebuie lansată imediat etapa a doua a investigaţiei privind furtului miliardului, o spune fostul ministrul al Finanţelor, Veaceslav Negruţă. Expertul menţionează că este nevoie urgentă de un plan anticriză, dar şi de blocare a posibilităţilor prin care băncile comerciale interacţionează cu companii din jurisdicţii riscante. „Dacă vom face măsurile adecvate, vom putea recupera cel puţin 60-70 la sută din mijloacele care au părăsit sistemul bancar şi ar fi nedrept ca, aceste mijloace care au ajuns în conturi străine, să fie puse pe umerii contribuabililor din țară. Nu este corect să fie convertite în datorie publică”, susține Veaceslav Negruţă.

O altă sarcină pentru autorităţile de la Chişinău este de a convinge partea transnistreană să implementeze acordul de liber schimb, aprofundat şi cuprinzător până la 1 ianuarie 2016. Potrivit expertului, Corneliu Ciurea, dacă acest proces ar merge anevoios, autorităţile de la Chişinău ar putea să ceară o anumită ajustare a prevederilor Acordului. „Există o intenţie poate neafişată a unor structuri economice a Republicii Moldova să discute schimbarea anumitor prevederi ale Acordului de Asociere, în sensul îmblânzirii lor, amânării implementării, acordării unui timp mai mare pentru implementare. Observăm întârzieri notabile din punctul acesta de vedere, dar cred că acest lucru încă nu este agreat la Bruxelles şi nu se află în discuţii”, susține expertul.

Pentru continuarea cursului european şi ameliorarea crizei economice, este nevoie şi de informarea populaţiei. În aceste zile, IDIS Viitorul organizează un seminar de pregătire a jurnaliştilor, care abordează o astfel de tematică.

„Prin aceste seminare încercăm să redirecţionăm cât mai multă atenţie şi cunoştinţele jurnaliştilor spre subiecte, pentru a nu produce confuzie, şi să reflecte informaţia în mod obiectiv publicul”, susține Veaceslav Berbeca, coordonator de proiect.

Proiectul este finanţat de Ambasada Finlandei la Bucureşti.

Experţii economici spun că doar un Guvern profesionist ar putea să atenueze din urmările negative ale crizei din sistemul bancar.

Sursa: trm.md