Să trăim ca-n Europa!

Europarlamentar: UE va veni să sprijine Moldova dacă Moldova o cere

Europarlamentar: UE va veni să sprijine Moldova dacă Moldova o cere

18/06/2020
|
0 Comments
|

La momentul actual, Europa este mult mai bine pregătită pentru a-și ajuta partenerii, iar Moldova este un partener important al Uniunii Europene, de aceea UE va veni să sprijine Moldova, dacă Moldova o cere în mod structurat. Declarația a fost făcută de către europarlamentarul Dragoș Tudorache, raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova în parlamentul european, transmite IPN.

În cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova, Dragoș Tudorache, a menționat că pentru a depăși situația ce ține de evoluția îngrijorătoare a infecției COVID-19 pe teritoriul Republicii Moldova, este nevoie de ajutor. „Nimeni, nici măcar cele mai puternice state la nivel european nu au putut să treacă peste această criză și peste momentele dificile fără solidaritate”, a spus europarlamentarul.

Dragoș Tudorache a precizat că în această perioada se negociază Memorandumul de înțelegere între autoritățile de la Chișinău și instituțiile europene care să permită eliberarea primei tranșe din asistența suplimentară în valoare de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova în combaterea pandemiei de COVID-19.

Europarlamentarul susține că prima tranșă, care constituie 50 de milioane de euro și care nu prevede nicio condiționalitate, este vizată pentru finalul verii sau cel târziu pentru luna septembrie a anului curent, iar în ceea ce privește a doua tranșă, Comisia Europeană preconizează să o ofere pe final de an 2020 sau început de an 2021.

În cadrul aceleiași emisiuni, Vlad Țurcanu, prim-vicepreședinte al Partidului Unității Naționale, a declarat că, din punct de vedere politic și social, situația epidemiologică la momentul actual denotă faptul că populația nu mai are încredere în guvernarea actuală, iar rezultatele sunt unele care „dau peste cap toate eforturile cetățenilor, oamenilor de afaceri, ale tuturor structurilor care au urmat sfaturile, recomandările și ordinele autorităților ca acum să se constate că toate eforturile au fost în zadar”.

Pe parcursul zilei de ieri, 17 iunie, în Republica Moldova a fost înregistrat un număr-record de cazuri de infectare cu noul coronavirus, 478 de cazuri.

SURSA:ipn.md