Să trăim ca-n Europa!

Europarlamentar: Guvernului trebuie să-i fie rușine pentru ce s-a întâmplat cu votul din diaspora

Europarlamentar: Guvernului trebuie să-i fie rușine pentru ce s-a întâmplat cu votul din diaspora

15/11/2016
|
0 Comments
|

Guvernului trebuie să îi fie rușine că a lăsat cetățenii în frig în stradă fără buletine de vot, susține europarlamentarul Siegfried Mureșan.

El spune că „în cel de-al doilea tur de scrutin, votul din diasporă a fost cea mai mare neregulă”, iar „Guvernului Republicii Moldova trebuie să îi fie rușine pentru modul în care a organizat aceste alegeri pentru străinătate”.

„Guvernului trebuie să îi fie rușine că a lăsat cetățenii în frig în stradă fără buletine de vot. Și guvernul trebuie să își asume răspunderea. Obligaţia guvernului e să asigure tuturor cetăţenilor posibilitatea de a vota. Această situaţie de la Londra, de la Paris, din Ambasada de la Bucureşti, de la Dublin, din Italia, unde oamenii au rămas în stradă, neputând vota, această situaţie a ajuns ieri şi ajunge astăzi pe masa tuturor cancelariilor occidentale”, a declarat Mureșan în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Europarlamentarul susține că toate cancelariile europene au aflat deja despre aceste incidente.

„Preşedintelui Franţei i se va spune că a existat un incident acolo, fiindcă situaţia în Europa este tensionată cu terorismul, cu riscurile de securitate existente. Şi atunci, fiţi siguri, fiecare prim-ministru, fiecare preşedintele pe al cărui stat a existat această nelinişte este informat şi i se va spune că în interiorul Uniunii Europene cetăţeni ai Republicii Moldova au rămas în faţa ambasadelor fără buletine de vot”, a mai spus oficialul european.

Muresan a făcut o paralelă și cu situația din 2014, din România.

„Aduceţi-vă aminte şi în România, Victor Ponta, după ce a ţinut românii la coadă, a aflat toată Europa în 2014, nu a mai fost primit în niciuna din marile cancelarii europene. Deci, guvernul este într-o situaţie dificilă, toată lumea în Europa ieri şi astăzi a aflat că nu a organizat bine aceste alegeri în străinătate şi guvernul trebuie să acţioneze. Dacă aş fi prim-ministrul Republicii Moldova, astăzi i-aş spune ministrului Afacerilor Externe: ‘Mulţumesc, domnule ministru, la revedere’. Acest guvern trebuie să acţioneze, vorbe nu ajung, fiindcă a pierdut încrederea partenerilor. Iar dacă nu o recâştigă, va fi rău pentru cetăţenii Republicii Moldova, că un guvern, în care partenerii internaţionali nu au încredere, nu poate obţine maxim pentru oameni în negocierile internaţionale pe care le poartă”, a mai spus europarlamentarul.

Sursa: independent.md