Să trăim ca-n Europa!

Estonia, experiență în combaterea corupției

Estonia, experiență în combaterea corupției

08/01/2019
|
0 Comments
|

Estonia, unul dintre cele mai mici state din comunitatea europeana, in 2018 s-a plasat pe locul 19 in lume potrivit raitingului de perceptie a coruptiei, elaborat anual de Transparency International. Aici oamenii nu isi mai amintesc cum e sa dai mita unui medic, profesor sau politist.

Artur TALVIK, Presedintele Comisiei Parlamentare Anticoruptie, Estonia:Mita in formula clasica nu se prea intalneste. Sa zicem ca mergi pe drum si ai depasit viteza. Daca vei incerca sa mituiesti politistul care te-a oprit, poti ajunge la inchisoare.

Mai multi responsabili si experti estonieni ne-au spus, ca lupta de contracarare a coruptiei a demarat la modul serios la mijlocul anilor 90, cand Estonia a decis sa adere la Uniunea Europeana. Iar drept exemplu, le-a servit Finlanda, care acum se plaseaza pe unul dintre primele locuri in raitingul de intoleranta fata de coruptie.

Erik HEDNER, expert, Centrul Parteneriatului Estic, Estonia:Cand Estonia a pornit pe calea eurointegrarii, oamenii au inceput sa inteleaga, ca daca nu scapam de coruptie, nu ne mai vedem visul de viata mai buna materializat. Trebuie sa mentionez contributia televiziunii finlandeze. Gratie emisiunilor realizate despre sora noastra mai mare- Finlanda, vedeam incotro trebuie sa mergem. Spre ce mod de viata si spre respectarea caror norme trebuie sa tindem.
BETA: Evident, Estonia nu a invins coruptia cu desavarsire. Anual sunt inregistrate zeci de cazuri de mituire sau de spalare de bani depistate in cadrul unor institutii de stat, a business-ului privat si a administratiei publice locale. Artur TALVIK, Presedintele Comisiei Anticoruptie a legislativului din Estonia, spune ca investigarea lor dureaza foarte mult timp, fiindca schemele au devenit mult mai sofisticate.

Artur TALVIK, Presedintele Comisiei Parlamentare Anticoruptie, Estonia: ”De exemplu, investigatiile in dosarul „Portul Tallinn” dureaza deja mai bine de zece ani. Este foarte greu sa urmaresti caile de spalare de bani. Din Tallinn fluxurile finaciare au ajuns in Hong-Kong, apoi in companii inregistrate in zone offshor si asa mai departe. Pentru a combate acest gen de coruptie trebuie sa ai printre angajatii structurilor anticoruptie cele mai luminoase minti din stat. Acesti experti trebuie sa fie capabili nu doar sa identifice schemele, ci si sa vina cu probe serioase.”

Doar in ultimii trei-patru ani, pentru coruptie au fost trasi la raspundere ex-primarul orasului Tallinn Edgar Savisaar, trei vice-primari ai orasului Tartu, seful Departamentului National de Asigurari Sociale, seful unui Centru regional de protejare a mediului, etc. In pofida cazurilor de coruptie in proportii deosebit de mari, oficialii si expertii in domeniu pledeaza nu pentru un cadru legal mai rigid, ci pentru cresterea nivelului de cultura politica si responsabilitatea civica. Expertul independent Erik HEDNER mentioneaza in acest context patru moment importante.

Erik HEDNER, expert, Centrul Parteneriatului Estic, Estonia: ”Primul moment este unul moral: omul trebuie sa inteleaga ca in ultima instanta din cauza coruptiei are de suferit fiecare. In al doilea rand, este vorba de responsabilitatea civica: cetateanul poate solicita daunele de pe urma efectelor coruptiei. In cazuri mai putin grave, cred ca este suficient ca persoana implicat in coruptie sa fie sanctionata administrativ. Raspunderea penala, cred eu, trebuie sa fie aplicata atunci cand e vorba de fraude si daune de proportii.

Un rol aparte in performantele inregistrate de Estonia la c apitolul combaterea coruptiei l-a avut implementarea guvernarii electronice. In prezent 98 la suta din toate serviciile in aceasta tara pot fi obtinute on-line, ceea ce exclude implicarea factorului uman si reduce riscul de a promova anumite interese.

Autor: Ludmila Barba