Să trăim ca-n Europa!

Est-europenii îşi coordonează politica izolaţionistă

Est-europenii îşi coordonează politica izolaţionistă

27/01/2016
|
0 Comments
|

Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria vor să-şi coordoneze politicile privind respingerea refugiaţilor înainte de summit-ul UE din luna februarie. Greciei îi reproşează că s-a resemnat în privinţa protejării graniţelor sale. Premierul ceh şi cel slovac au lansat deja un atac la adresa Greciei şi a Turciei, anunţând că Cehia şi Slovacia doresc în viitor să asigure frontiera externă a UE, fără Grecia.
Mai mult, Robert Fico a anunţat că Slovacia are 300 de polițiști pregătiți să patruleze în orice moment la granițele externe ale spațiului Schengen.

“Se pare că Grecia şi-a abandonat de mult timp îndatoririle privind protejarea graniţei cu Turcia”, a declarat, marţi, la Bratislava, premierul ceh, Bohuslav Sobotka, după o întrevedere cu omologul slovac, Robert Fico. Cât despre Turcia, aceasta nu prea a acţionat până acum şi prin urmare nu este un partener de încredere, au susţinut cei doi premieri.

Pentru a găsi rapid o alternativă la lipsa de acţiune a UE, Cehia va convoca, la Praga, pe 15 februarie, o reuniune extraordinară a liderilor din cele patru ţări membre ale Grupului de la Vişegrad, notează Spiegel Online. Trei zile mai târziu, pe 18 şi 19 februarie, liderii UE se întâlnesc în cadrul unui Consiliu European dedicat refugiaţilor. Cele patru ţări est-europene sunt, potrivit afirmaţiilor lui Fico şi Sobotka, apărătoare mai ferme ale spaţiului Schengen decât majoritatea celorlaltor state membre UE: “În cazul în care Uniunea Europeană nu ia măsuri, Grupul de la Vişegrad trebuie să acţioneze”, a spus premierul slovac.

“Spaţiul Schengen este una dintre comorile cele mai preţioase” ale UE, a afirmat Robert Fico. Prim urmare, Schengen trebuie salvat neapărat, printre altele printr-un sprijin sporit pentru Macedonia şi Bulgaria. Şi miniştrii de interne din UE au lansat, luni, la reuniunea informală de la Amsterdam, atacuri similare la adresa Greciei şi Turciei, dar pe un ton mai conciliant. Ambelor ţări li s-a cerut un angajament mai mare în ceea ce priveşte securizarea frontierelor.

Sursa: euroactiv.ro