Să trăim ca-n Europa!

Emmanuel Macron prelungește măsurile de izolare în Franța până la 11 mai și cere “ambiție și îndrăzneală” pentru refondarea Uniunii Europene

Emmanuel Macron prelungește măsurile de izolare în Franța până la 11 mai și cere “ambiție și îndrăzneală” pentru refondarea Uniunii Europene

14/04/2020
|
0 Comments
|

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron a anunţat luni, în cursul unei alocuţiuni televizate consacrate crizei provocate de noul coronavirus, că măsurile de izolare vor fi prelungite până la 11 mai, relatează France24 și Euronews. De asemenea, șeful statului francez a precizat că frontierele cu restul țărilor europene vor rămâne închise.

“Epidemia începe să încetinească. Rezultatele sunt acolo. Mulțumit eforturilor voastre, zilnic am făcut progrese. Dar țara noastră nu era suficient de pregătită pentru această criză. (…) Cea mai strictă izolare trebuie să continue până luni, 11 mai”, a declarat Emmanuel Macron, în cel de-al treilea său discurs adresat națiunii de la începutul acestei pandemii, după ce la primul discurs, în 16 martie, a anunțat pentru prima oară intrarea țării în carantină totală, utilizând expresia “suntem în război“.

“Luni, 11 mai nu va fi posibil decât dacă vom continua să fim civici, responsabili, să respectăm regulile şi dacă răspândirea virusului va continua să încetinească”, a adăugat preşedintele francez, citat de Agerpres.

Macron și-a îndreptat atenția și spre măsurile luate la nivel european, precizând că va depune în continuare eforturi pentru a duce Europe pe calea unității și a solidarității și salutând deciziile luate de Banca Centrală Europeană, de Comisia Europeană și de guvernele statelor membre.

“Dar suntem într-un moment al adevărului, care reclamă un plus de ambiție, de îndrăzneală, un moment de refondare“, a spus el.

Președintele francez a spus că creșele și școlile vor începe să se redeschidă pe 11 mai.

Macron a mai anunțat că că va lucra la un plan pentru a ajuta sectoarele afectate, cum ar fi turismul, și că va extinde măsurile de sprijin pentru companii și lucrători. El a cerut companiilor de asigurări să ajute în lupta pentru susținerea economiei țării.

Potrivit Euronews, liderul de la Elysee a anunțat că restaurantele, cafenelele și hotelurile vor rămâne închise până după data de 11 mai. De asemenea, festivalurile de vară nu vor fi organizate înainte de mijlocul lunii iulie.

Președintele francez a mai precizat că, începând cu data de 11 mai, Franța va putea testa toate persoanele care prezintă simptome de coronavirus și a promis investiții masive în cercetare și pentru tratamente.

Franța este a patra cea mai afectată țară la nivel mondial și a treia la nivel european, cu peste 132.000 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19. Cu peste 14.000 de decese, Franța este devansată la acest capitol doar de SUA, Italia și Franța.
Sursa: caleaeuropeana.ro