Să trăim ca-n Europa!

Elveția, OMS şi PNUD oferă suport pentru prevenirea şi controlul răspândirii noului coronavirus pe ambele maluri ale Nistrului

Elveția, OMS şi PNUD oferă suport pentru prevenirea şi controlul răspândirii noului coronavirus pe ambele maluri ale Nistrului

01/05/2020
|
0 Comments
|

Elveţia, Organizația Mondială a Sănătății şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare oferă suport pentru prevenirea şi controlul răspândirii noului coronavirus pe ambele maluri ale Nistrului. Suportul Elveției în mărime de peste 580.000 de dolari va ajuta Republica Moldova în lupta sa contra epidemiei.

10 aparate mobile de ventilare artificială destinate unităților de terapie intensivă vor fi livrate Ministerului Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale. Echipamentul a fost achiziționat de PNUD Moldova din fondurile acordate de Elveția.

Totodată, OMS acordă suport tehnic Ministerului Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale şi Agenției Naționale pentru Sănătate Publică să coordoneze şi să monitorizeze acțiunile de răspuns la COVID-19.

Sunt fortificate capacitățile instituțiilor de asistență medicală primară şi de îngrijire a mamei şi copilului de pe ambele maluri ale Nistrului în acțiunile de prevenire şi de control a epidemiei.

Noul pachet de asistență include şi consolidarea serviciilor de consiliere psihologică pentru populație și lucrătorii medicali pe perioada epidemiei, precum şi după remisiune. OMS a elaborat algoritme și ghiduri de consiliere şi intervenție în probleme psiho-emoționale și de sănătate mintală, desfășurând instruiri on-line pentru psihologi şi personalul non-medical. În acest context, au fost create echipe de suport psihologic arondate instituțiilor medicale incluse în răspunsul la COVID-19.

„Elveţia, OMS şi PNUD au oferit ajutor țării noastre din prima zi de izbucnire a infecției, prin expertiză, recomandări şi asistență financiară. Suntem încrezători că împreună vom depăși provocările acestei perioade dificile”, a spus Viorica Dumbrăveanu, Ministra Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale.

Sistemul ONU în Moldova și partenerii de dezvoltare susțin răspunsul național la pandemie prin activități care își propun protejarea oamenilor, creșterea capacităților sistemului de ocrotire a sănătății și reducerea șocurilor economice și sociale.