Să trăim ca-n Europa!

Efectul întâlnirii Putin - Merkel - Hollande: rebelii pro-ruși și ucrainienii își retrag tancurile

Efectul întâlnirii Putin – Merkel – Hollande: rebelii pro-ruși și ucrainienii își retrag tancurile

03/10/2015
|
0 Comments
|

Discuțiile de la Paris dintre liderii Rusiei, Germaniei și Franței a dus deocamdată la o retragere a armamentului ușor și a tancurilor din zona de conflict din estul Ucrainei. Retragerile au fost confirmate de forțele pro-ruse, dar și de Kiev.
Rebelii au anunțat că au retras deja o coloană de tancuri departe de linia frontului, în estul Ucrainei, spre granița cu Rusia. Atât forțele pro-Kremlin și armata ucraineană a fost de acord să-și retragă tancurile și armamentul ușor după discuțiile de la Paris dintre cei trei lideri, anunță Deutsche Welle.

Măsura de sâmbătă a fost concepută ca un prim pas al retragerilor de armament, care este programată să dureze 40 de zile.
“Miliția Populară al Republicii Populare Lugansk au început o retragere de tancuri de la linia de contact, în conformitate cu acordul Minsk”, a declarat agenția oficială de știri a regiunii rebele, referindu-se la acordul de Vest sprijinit de pace a fost de acord în luna februarie.
Kievul și liderii rebelilor din estul Ucrainei au fost de acord cu planul de a muta mortierele și rachetele cu un calibru sub 100 mm la cel puțin 15 km distanță de zona de conflict.
Armata ucraineană a programat și ea începerea retragerii de arme sâmbătă, după cum susține purtătorul de cuvânt al Statului Major General din Ucraina Vladislav Seleznyov.
“Procesul de retragere se va desfășura sub controlul complet al observatorilor internaționali și în condiții de încetare a focului”, a declarat reporterilor Seleznyov vineri.
Acțiunile de calmare a conflictului din estul Ucrainei include retragerea tancurilor, tunurile de artilerie și mortiere deținute de militarii ucraineni.
Luptele din regiunea separatistă au încetat în ultimele săptămâni, ceea ce crește speranțele pentru o soluție pașnică a conflictului, care s-a soldat, până acum cu aproape 8.000 de victime.

Sursa: euroactiv.ro