Să trăim ca-n Europa!

Donald Tusk vorbește despre succesul acordului încheiat de liderii europeni: ”Europa este o femeie. După trei zile de negocieri, nimeni nu a fost împotrivă și avem un echilibru de gen perfect”

Donald Tusk vorbește despre succesul acordului încheiat de liderii europeni: ”Europa este o femeie. După trei zile de negocieri, nimeni nu a fost împotrivă și avem un echilibru de gen perfect”

02/07/2019
|
0 Comments
|

Președintele Consiliului European Donald Tusk a apărat marți seară acordul la care au ajuns liderii europeni în privința repartizării funcțiilor de top din instituțiile UE, precizând că a fost atins ”un echilibru de gen perfect”.

”Știu că ne-a luat mai mult decât am planificat, dar suntem încă la timp. Am convenit asupra întregului pachet înainte de prima sesiune a Parlamentului European. Acum cinci ani am avut nevoie de trei luni pentru a decide, și încă unii lideri au fost împotrivă. Anul acesta au fost de trei zile și nimeni nu a fost împotrivă. Chiar dacă Germania s-a abținut de la președintele Comisiei din cauza unor chestiuni din coaliția guvernamentală. Personal, cancelarul Merkel a sprijinit întregul pachet. În primul rând, am selectat două femei și doi bărbați pentru cele patru poziții cheie. Un echilibru de gen perfect. Sunt foarte mulțumit de asta. În fond, Europa este o femeie. Cred că a meritat să așteptați un astfel de rezultat”, a spus Tusk, în conferința sa de presă de la finalul summitului european.

Actualul lider al Consiliului European i-a prezentat apoi pe candidații asupra cărora liderii europeni au convenit.

”Am propus-o pe Ursula von der Leyen drept următorul președinte al Comisiei Europene și am nominalizat-o pe Christine Lagarde drept candidat la funcția de președinte al Băncii Centrale Europene. L-am ales pe Charles Michel în calitate de următor președinte al Consiliului European și președinte al summitului euro, precum și pe Josep Borrell în calitate de candidat la funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politică de securitate”, a mai spus Tusk.

Citiți și A ieșit fumul alb la Bruxelles. Liderii europeni au ajuns la un acord: Ursula von der Leyen va fi propusă președinte al Comisiei Europene
Președintele Consiliului European a transmis că în cazul în care Parlamentul European o va alege pe von der Leyen, atunci ea va fi prima femeie președinte al Comisiei Europene.

În ce-i privește pe ceilalți candidați propuși, Donald Tusk a subliniat experiența lui Charles Michel în calitate de prim-ministru al Belgiei capabil să ”creeze consens și unitate”, precum și pe cea a lui Josep Borrell, actual ministru de Externe al Spaniei și fost președinte al Parlamentului European.

”Borrell va fi un reprezentant și un apărător puternic al intereselor și valorilor Uniunii Europene”, a adăugat acesta.

În ce o privește pe Christine Lagarde, președintele Consiliului European a spus că, datorită experienței sale ca director al Fondului Monetar Internațional, ea va fi ”un președinte perfect al Băncii Centrale Europene”.

Concluziile Consiliului European:

1. Consiliul European l-a ales pe Charles Michel în calitatea de președinte al Consiliului European pentru perioada 1 decembrie 2019 – 31 mai 2022. Consiliul European a solicitat secretarului general al Consiliului să asiste președintele ales al Consiliului European în perioada de tranziție.

2. Consiliul European a salutat decizia șefilor de stat sau de guvern ai părților contractante la Tratatul privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în cadrul uniunii economice și monetare a căror monedă este euro de a-l numi pe Charles Michel în calitatea de președinte al reuniunii la nivel înalt a zonei euro pentru perioada 1 decembrie 2019 – 31 mai 2022.

3. Consiliul European a adoptat decizia prin care Ursula von der Leyen este propusă Parlamentului European în calitatea de candidat la funcția de președinte al Comisiei Europene.

4. Consiliul European consideră că Josep Borrell Fontelles este candidatul potrivit pentru funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, sub rezerva acordului președintelui ales al Comisiei.

5. Consiliul European consideră că Christine Lagarde este candidatul potrivit pentru funcția de președinte al Băncii Centrale Europene, sub rezerva primirii recomandării și a avizelor relevante, în conformitate cu tratatele.
Autor:Robert Lupitu
Sursa: caleaeuropeana.ro