Să trăim ca-n Europa!

Donald Tusk către premierul Armeniei, Nikol Pashinyan: Vă admir hotărârea de a aduce reforme democratice în beneficiul tuturor armenilor, dar status-quo-ul conflictului din Nagorno-Karabah nu este sustenabil

Donald Tusk către premierul Armeniei, Nikol Pashinyan: Vă admir hotărârea de a aduce reforme democratice în beneficiul tuturor armenilor, dar status-quo-ul conflictului din Nagorno-Karabah nu este sustenabil

06/03/2019
|
0 Comments
|

La 5 martie, președintele Consiliului European, Donald Tusk, s-a întâlnit cu Prim-Ministrul al Armeniei, Nikol Pashinyan. În urma întâlnirii, Tusk a oferit o declarație de presă cu privire la subiectele abordate în cadrul reuniunii.

,,În primul rând, aș dori să vă mulțumesc pentru că ați făcut o vizită la scurt timp după victoria impresionantă din alegerile din decembrie anul trecut și la scurt timp după ce noul dvs. guvern a fost investit”, a spus Președintele Consiliului European.
Tusk a apreciat înclinarea pro-europeană a guvernului armean și a salutat reformele realizate pentru apropierea de Uniunea Europeană:

,,Accentul guvernului dumneavoastră asupra valorilor și a reformelor bazate pe valori este profund apreciat în Europa”, a spus Tusk. ,,Vă admir hotărârea de a aduce reforme democratice și dezvoltare economică, care vor aduce beneficii tuturor armenilor”.

Înaltul oficial european a confirmat că UE va continua să susțină călătoria Armeniei ,,pentru a deveni o democrație consolidată și pentru a crea un viitor economic mai bun pentru cetățenii săi”.

,,Suntem hotărâți să transformăm în realitate promisiunea Acordului de parteneriat cuprinzător și consolidat , cu beneficii reale atât pentru Armenia, cât și pentru UE”, a adăugat acesta.

,,O mare parte a acordului este deja aplicată provizoriu și are un impact real. UE este cel mai mare partener de export al Armeniei, primind peste 28% din exporturile armene.”

În timpul întâlnirii, Tusk și Pashinyan au discutat, de asemenea, problema conflictului din Nagorno-Karabah.
,,După cum știți, UE sprijină pe deplin co-președinții grupului Minsk și propunerile acestora”, a subliniat Tusk. “Sunt încurajat de contactele recente dintre liderii Armeniei și Azerbaidjanului și salut actuala detensionare a situației”.

Tusk a subliniat că UE continuă să creadă că status-quo-ul nu este sustenabil, că acest conflict nu are o soluționare militară, ci are nevoie de o soluționare politică timpurie, în conformitate cu prevederile dreptului internațional. El a mai mulțumit prim-ministrului armean pentru contribuția valoroasă pe care țara o acordă Parteneriatului Estic, care a sărbătorit 10 ani în luna mai a acestui an.

Amintim că după aderarea Armeniei la Uniunea Economică Eurasiatică, procesul de negociere privind un acord de asociere cu UE a fost suspendat. Cu toate acestea, cele două părți și-au luat angajamentul formal de a consolida și aprofunda cooperarea lor în toate domeniile posibile. Domeniile de cooperare cu UE, care sunt compatibile cu noile angajamente asumate de Armenia ca urmare a participării sale la Uniunea Economică Eurasiatică, se referă la economie, guvernanță democratică (care include îmbunătățirea legislației electorale, respectarea drepturilor fundamentale ale omului, lupta anticorupție, reforme în sfera justiției), interconectarea mai bună din punct de vedere energetic și al transporturilor, precum și încurajarea mobilității educaționale.

La 24 noiembrie 2017, UE și Armenia au semnat Acordul de parteneriat cuprinzător și consolidat, în marja celui de al 5-lea summit al Parteneriatului estic.

Sursa: caleaeuropeana.ro