Să trăim ca-n Europa!

Doi angajați MAE din România anchetați pentru luare de mită

Doi angajați MAE din România anchetați pentru luare de mită

22/09/2015
|
0 Comments
|

Șeful biroului administrativ al Academia di România de la Roma, centru cultural aflat în gestiunea MAE, și soția acestuia, angajată la Ambasada României de la Roma, au fost puși marți sub control judiciar pentru fapte de corupție.

Este vorba despre Nelu Bițică, şef birou administrativ la Accademia di România de la Roma (centru cultural aflat în gestiunea Ministerului Afacerilor Externe),acuzat de abuz în serviciu și luare de mită şi Gabriela Bițică, economist la Biroul Financiar din cadrul Ambasadei României de la Roma, cercetată pentru luare de mită.

Procurorii DNA susțin că există date și probe din care rezultă că în perioada octombrie 2012 – iulie 2013, cei doi, în calitate de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Externe, „au pretins de la reprezentanţii unei societăţi comerciale sume de bani şi un autoturism, reprezentând 10% din valoarea lucrărilor atribuite de ambasadă către firma acestora şi au primit efectiv de la aceştia suma de 13.300 de euro”.

Primirea sumei respective de bani, de către soții Bițică s-a făcut în mai multe tranșe la Roma, cu excepţia sumei de 1.450 de euro pe care suspecții au primit-o la Bucureşti printr-un intermediar.

Societatea respectivă a derulat mai multe contracte de lucrări cu Accademia di România din Roma. Procurorii spun că soții Nelu și Gabriela Bițică „au pretins şi primit suma respectivă de bani pentru ca, în executarea atribuţiilor de serviciu, să atribuie în mod preferenţial contracte şi pentru a îndeplini acte astfel încât firma privată să beneficieze de toate verificările şi aprobările necesare achitării sumelor solicitate în contul lucrărilor efectuate”.

Reparații supraevaluate cu 25%

Societatea comercială a mai colaborat cu Accademia di România din Roma şi în luna iulie 2013, când a prezentat un deviz de efectuare a unor reparaţii a 12 spaţii din incinta academiei în sumă iniţială de 19.300 euro. „Nelu Biţică a solicitat ca, pe devizul prezentat pentru procedura de selectare în scopul atribuirii altor lucrări, cunoscând că o altă firmă propusese un preţ de 25.000 euro, oferta să fie suplimentată cu 5.000 euro. Prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu de supraevaluare cu 5.000 de euro a devizului prezentat iniţial, Biţică Nelu a produs în dauna Ministerului Afacerilor Externe din România un prejudiciu material de 5.000 euro”, mai precizează procurorii DNA.

Conform declarației de avere a Gabrielei Bițică din 2014, cei doi soți au un venit anual de peste 40.000 de euro și 22.000 de lei. Ei dețin și patru autoturisme, dar au și două credite de 135.000 de euro în total, scadente în 2035.

Sursa: euroactiv.ro