Să trăim ca-n Europa!

Dodon: A-l declara pe Rogozin persoană non-grata e un act de stupiditate politică

Dodon: A-l declara pe Rogozin persoană non-grata e un act de stupiditate politică

03/08/2017
|
0 Comments
|

Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon susţine că decizia autorităţilor de la Chişinău, din 2 august, de a-l declara persoană non-grată, în Republica Moldova, pe vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, e un act de mare stupiditate politică. Într-o postare pe Facebook, şeful statului a scris de pe Sfântul Munte Athos, acolo unde se află până pe 4 august, că decizia este în defavoarea Republicii Moldova şi a cetăţenilor moldoveni, transmite IPN.

„Nu știu dacă guvernanții fac asta pe cont propriu sau, mai degrabă, sunt conduși ca niște marionete de peste Ocean. Cert este că ei au implicat Moldova într-un conflict diplomatic și geopolitic fără precedent în ultimul sfert de veac. Cu părere de rău pentru Moldova și pentru cetățeni, această guvernare duce țara cu viteză maximă spre un grav accident politic și geopolitic. Când ne vom izbi, vom simți cu toții consecințele, pe ani înainte, a scris Igor Dodon.

Potrivit şefului statului, restabilirea bunelor relații cu Rusia, pentru care a pledat în calitate de preşedinte al Republicii Moldova, a constituit pentru zeci de mii de fermieri și muncitori moldoveni o șansă să obțină locuri de muncă și venituri din export. „Însă majoritatea parlamentară, guvernul și Partidul Democrat fac tot posibilul pentru a zădărnici aceste perspective economice și sociale. Sunt compromise și negocierile cu Tiraspolul”, afirmă şeful statului.

Guvernul a aprobat, la 2 august, o decizie privind aplicarea unor măsuri restrictive prin care vicepremierul Federație Ruse Dmitri Rogozin a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit ministrului de externe și integrării europene Andrei Galbur, Rogozin a făcut mai multe declarații publice care poartă caracter neprietenesc, denigrator și ofensator la adresa Republicii Moldova și poporului său. De asemenea, vicepremierul rus a avut aprecieri ofensatoare și la adresa autorităților Republicii Moldova.

Sursa:ipn.md