Să trăim ca-n Europa!

Discursul Ambasadorului Dereck J. Hogan adresat studenților Facultății Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative a USM

Discursul Ambasadorului Dereck J. Hogan adresat studenților Facultății Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative a USM

18/05/2021
|
0 Comments
|

18 mai, 2021

Mulțumesc, Domnule Decan Solcan și Facultății Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative a USM că m-ați invitat astăzi aici. Este minunat că am din nou această oportunitate de a discuta cu viitorii lideri ai Republicii Moldova, deoarece studierea și practica relațiilor internaționale sunt acum mai importante ca niciodată.

S-au întâmplat multe de când ultima data am vorbit în fața unui auditoriu aici. Încă ne confruntăm cu provocări dificile, iar Moldova se află din nou într-un moment decisiv de cotitură.

De când pandemia COVID-19 a început să ne afecteze viața, Statele Unite au lucrat îndeaproape cu partenerii pentru a susține Moldova în lupta contra pandemiei. Noi am cheltuit milioane de dolari, am donat echipamente medicale și computere, am organizat întâlniri virtuale pentru a salva viețile celor infectați cu COVID, și am sponsorizat platforma COVAX pentru a aduce, până în prezent, aproape 90.000 doze de vaccin pentru protejarea contra infecției.

În timp ce lucram împreună pentru a face față acestei pandemii, Moldova a văzut și alte evenimente semnificative acasă. În noiembrie anul trecut, un număr record de moldoveni au votat pentru alegerea primei femei președinte a țării și au cerut o guvernare mai responsabilă. Dar acele apeluri au fost întâmpinate cu cinism și dorința de a sacrifica totul – de a face parteneriate cu forțele oligarhice, de a se supune influenței maligne din străinătate și chiar de a face amenințări la adresa independenței instituțiilor democratice din Moldova – toate pentru a păstra puterea politică cu orice preț.

Din fericire, acele încercări au eșuat. Dar rezultatul nu a fost întotdeauna asigurat. Democrația este fragilă și necesită o vigilență constantă pentru a fi păstrată – aceasta este o realitate aici în Moldova, în Statele Unite și în întreaga lume.

În iulie, moldovenii vor merge din nou la urne pentru a alege cine îi va reprezenta în parlament. Nu pentru a reprezenta interesele oricărei persoane, partid sau chiar a unei țări străine – ci pe a dumneavoastră.

Am fost și rămânem partenerul dumneavoastră în sprijinirea și apărarea democrației. Vrem să vedem că Moldova obține succese. Dar, în cele din urmă, depinde de voi toți și concetățenii dumneavoastră ca această țară să rămână suverană, independentă și democratică. Trebuie să cereți în continuare ca guvernul să respecte promisiunile sale, ca corupția să nu fie recompensată și ca legea să fie aplicată în mod egal tuturor, indiferent de cine sunt. Depinde de dumneavoastră să căutați și să solicitați informații imparțiale, în loc de propaganda care servește o narațiune politică sau chiar și mai rău.

Iar rezultatele de la sfârșitul anului trecut – când atât de mulți moldoveni în țară și în străinătate au ieșit la vot pentru a-și determina viitorul – ar trebui să ne ofere tuturor motive de stimul. Sunt însuflețit când vorbesc cu tinerii Moldovei, asemeni vouă, liderii viitorului. Sunt impresionat de inteligența voastră, de impulsul și de viziunea voastră despre cum poate și trebuie să fie această țară și sunt încrezător în rolul vostru în construirea acelui viitor.

Ca întotdeauna, Statele Unite vor monitoriza foarte atent aceste alegeri. Și apelăm din nou la autoritățile și liderii moldoveni de toate nivelurile să asigure un proces electoral liber, corect și transparent, unde toți candidații pot concura în condiții egale fără frică de hărțuire sau intimidare, și mai presus de toate, ca rezultatul alegerilor să reflecte voința oamenilor. Vreau sa fiu foarte clar – guvernul SUA mereu a respectat și va continua să respecte alegerea oamenilor. Suntem gata să conlucrăm cu orice guvern moldovean care este determinat să îmbunătățească viețile tuturor moldovenilor, să dezrădăcineze corupția, și să consolideze suveranitatea țării.

Anul acesta marcăm aniversarea de treizeci de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între țările noastre. Prin instruire, programe de schimb și investiții, Statele Unite au ajutat Moldova să-și dezvolte economia, să-și dezvolte societatea civilă, să consolideze instituțiile democratice și să-și păstreze patrimoniul unic. Sunt mândru de ceea ce Statele Unite au realizat împreună cu poporul Moldovei. Și pe măsură ce depuneți eforturi pentru a ajuta Moldova să își atingă potențialul, Statele Unite vor fi alături de dumneavoastră și vă vor sprijini eforturile, la fel cum am făcut în ultimii 30 de ani.

Vă mulțumesc din nou pentru că m-ați invitat astăzi aici, vă doresc mult succes în studiile dumneavoastră și aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună la construirea unui viitor comun mai bun pentru lumea noastră.

Mulțumesc.

Sursa: Ambasada SUA in RM