Să trăim ca-n Europa!

„Din Moldova cu drag” pentru Israel

„Din Moldova cu drag” pentru Israel

15/04/2016
|
0 Comments
|

„Din Moldova cu drag” – acesta a fost genericul expoziției de arta plastică, lansata la Centrul Cultural „Enav” din Tel-Aviv. Vernisajul a cuprins lucrările pictorilor moldoveni Antonina și Vitalie Grișciuc. În pânzele în ulei și grafica în negru și roșu, vizitatorii au putut admira imagini inedite ale orașului vechi Chișinău, ale satelor moldovenești și așezărilor evreiești din Moldova.

Expozitie Tel-Aviv

Arcadii Brover, președintele Asociației diasporale „Izvoraş” a mentionat, că aceste frumoase imagini îi trezesc lui, dar și altor conationali, originari din Moldova, sentimente de nostalgie, pentru locurile unde s-au nascut și au copilărit.

Iana Rozenberg, președintele Asociației pictorilor din Israel a spus, ca demult duce dorul unei ierni adevărate și că artiștii plastici din Israel nu au de unde să o picteze. Dar la această expoziție a regasit-o, in pânzele colegilor ei de breaslă din Moldova.

STAV0417

Idea lansării acestei expoziții aparține Ambasadei Republicii Moldova în Israel și nemijlocit ambasadoarei Gabriela Moraru. Șeful misiunii diplomatice a declarat, că
”acest eveniment cultural, este unul dintre primele organizate în cadrul mandatului său, dar nici pedeparte ultimul, or cultura este acel mesager, care vorbește în limba frumosului, dragostei și înțelegerii și nu are nevoie de translator”.

Ideea vernisajului, a menționat ambasadorul Gabriela Moraru, a prins contur grație suportului oferit de doi Consuli Onorifici ai Republicii Moldova în Statul Israel, dnii Samuil Roitman și Moran Mano.

Oren David, Ambasadorul Israelului în RM, care a participat la ceremonia oficială de lansare a expoziției, s-a arătat placut surprins de talentul celor doi pictori moldoveni, Antonina și Vitalie Grișciuc, dar și de evenimentul cultural în general, caracterizându-l drept o noua verigă în relațiile culturale dintre cele două state.

STAV0051

Expoziția „Din Moldova cu drag” s-a desfășurat în perioada 11-15 aprilie curent. Printre invitați au fost oficiali din partea statului-gazdă, reprezentanții corpului diplomatic acreditat în Israel și membrii comunităților evreilor originari din Republica Moldova și România.