Să trăim ca-n Europa!

„Diasprenori”: diaspora crează locuri de muncă”

„Diasprenori”: diaspora crează locuri de muncă”

28/11/2015
|
0 Comments
|

„Diasprenori” – a înțelege mai bine cum creează diaspora locuri de muncă” – o conferință cu acest generic a fost desfașurată in capitala Norvegiei, orașul Oslo de către Consulul onorific al Republicii Moldova la Oslo, Esenia C. Steckmest, cu suportul informativ și consultativ din partea NEXUS Moldova, IOM Moldova și Biroului pentru relații cu diaspora. Printre subiectele discutate în cadrul reuniunii au fost: diaspora moldovenească, emigrația din Republica Moldova și impactul acestui fenomen asupra țării de origine, remitențele și concentrarea lor, volumul relativ scăzut de remitențe alocat pentru investiții în afaceri, dar și despre interesul înalt față de posibilitățile de a investi în localitățile de baștină.
DSCO254323
DSCO254324

Noțiunea nouă de „diasprenori”, a fost utilizată pentru a plasa într-un grup separat antreprenori din diaspora.
”Diaspora activă are o dorință puternică de a contribui la dezvoltarea țării de origine, dar întâlnește greutăți și provocări, care mai mult sau mai puțin, sunt similare multor țări de origine. Este vorba de birocrație, corupție, lipsa unui sistem funcțional, lipsa calității în servicii, a muncii calificate, a experienței unui management la distanță. Pe de altă parte există o mare doză de scepticism”, a declarat Consulul onorific Esenia C. Steckmest. In opinia ei, este necesitatea de a crea mai multe mecanisme noi și moderne, reciproc vantajoase, de valorificare a potențialului diasporei, mecanisme de apropiere, deschidere, construire sau reconstruire a încrederii reciproce. Soluția, spune Esenia C. Steckmest, ar fi munca, faptele concrete și buna comunicare.

În procesul de dezvoltare al Republicii Moldova în general, și în situatia de criza in mod special, diaspora calificată ar putea fi implicată în procese consultative și decizionale la nivel local și central, ar putea fi inclusă în consilii de administrare a întreprinderilor publice și private, or tehnologiile moderne permit genul de activitate nu doar prin navete dintr-o țară în alta, ci și la distanță, au menționat participanții la conferință.