Reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, din partea Chișinăului – Oleg Serebrian și a Tiraspolului -Vitalii Ignatiev, s-au întâlnit astăzi la oficiul Misiunii OSCE din Bender, unde au discutat problema drepturilor omului în stânga Nistrului, transmite IPN.
Oleg Serebrian s-a referit la asigurarea liberei circulații a cetățenilor, excluderea restricționărilor pentru activitatea jurnaliștilor în regiunea transnistreană și eliminarea infrastructurii posturilor și a obstacolelor neautorizate în zona de securitate, se arată într-un comunicat de presă al Executivului de la Chișinău.
Vicepremierul pentru reintegrare a amintit problema cetățenilor moldoveni ilegal deținuți și a accentuat că investigarea cazurilor se poate efectua doar de către organele de drept constituționale, respectiv eliberarea lor trebuie să fie necondiționată.
Totodată, Tiraspolul este obligat să înlăture temeiurile de persecutare și de încarcerare ilegală a cetățenilor, inclusiv să abroge așa-numitele reglementări de pretinsă luptă cu ,,extremismul”, se arată în comunicatul BPR emis după întrevederea de la Bender.
Reprezentantul Chișinăului a reiterat că așteaptă garanții și confirmări scrise de la Tiraspol privind transferul la balanța Ministerului Educației și Cercetării de la Chișinău a complexului de clădiri de pe strada Gagarin nr.14 din orașul Râbnița, destinate liceului teoretic „Evrika”.
În ceea ce privește inițiativa Tiraspolului de a definitiva și formaliza un proiect de declarație a reprezentanților politici privind reglementarea transnistreană, Chișinăul a reamintit că parametrii de reglementare se pot baza exclusiv pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.
Vitalii Ignatiev, la rândul său, insistă asupra faptului că incriminarea penală a separatismului constituie un obstacol în negocieri și pentru participarea la reuniunile de la sediul din Chișinău al Misiunii OSCE.
În replică, autoritățile moldovenești au dat asigurări că asemenea bariere lipsesc în prezent și că este necesară respectarea principiului rotației, astfel încât ședințele să fie convocate la Chișinău, Bender și Tiraspol, cu participarea delegațiilor de pe ambele maluri ale Nistrului.
Ca rezultat al discuțiilor de la Bender, a fost agreată necesitatea convocării în timpul apropiat a unor grupuri de lucru pe anumite domenii, inclusiv educație ș sănătate, cu participarea experților de profil de pe ambele maluri ale Nistrului.
SURSA: ipn.md