Să trăim ca-n Europa!

Desemnarea lui Ion Sturza drept candidat la funcția de premier, contestată la Curtea Constituțională

Desemnarea lui Ion Sturza drept candidat la funcția de premier, contestată la Curtea Constituțională

28/12/2015
|
0 Comments
|

Cei 14 deputați care au părăsit, săptămâna trecută, fracțiunea comuniștilor din Parlament au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care contestă decretul de desemnare a lui Ion Sturza în calitate de prim-ministru al R. Moldova.

Potrivit acestora, președintele ar fi ignorat fracțiunea PCRM din Parlament la desemnare, dar și grupul celor 14 deputați care au părăsit fracțiunea, care erau dispuși să discute pentru a susține o majoritate Parlamentară, relatează Agora.md.

Documentul este datat 24 decembrie și a fost întregistrat la Curtea Constituțională pe 28 decembrie.

Conform Timpul.md, deputații cer să fie suspendat Decretul președintelui privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru.

Ei solicită Curții Constituționale interpretarea art. 98 din Constituția R. Moldova:

Cum trebuie să fie înțeleasă sintagma ”consultarea fracțiunilor parlamentare”?
Este un drept discreționar al șefului statului de a desemna un candidat la funcția de prim-ministru indiferent de existența sau inexistența unei majorități parlamentare?
Este obligat șeful statului, în procesul de consultări, să țină cont de existența unei majorități parlamentare dispusă să susțină un candidat la funcția de prim-ministru?
Este obligat președintele să poarte consultații doar cu fracțiunile sau și cu grupurile parlamentare de deputați neafiliați?
Art. 98, alin. (1) stipulează: ”După consultarea fracţiunilor parlamentare, preşedintele Republicii Moldova desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru”.

Sursa: euroactiv.ro