Să trăim ca-n Europa!

Der Spiegel: ”Majoritatea parlamentară din România pregătește ”Răscoala corupților””

Der Spiegel: ”Majoritatea parlamentară din România pregătește ”Răscoala corupților””

20/06/2015
|
0 Comments
|

Site-ul Romaniacurata.ro semnalează articolul din “Der Spiegel”: După ce constată că România a ajuns o campioană a anti-corupției în Europa centrală și de sud-est, analistul Keno Verseck vorbește despre ”răscoala” pe care o pregătesc corupții. Preluăm fragmente din “Der Spiegel”, în traducerea Corinei Lefter, voluntar România Curată, care locuiește în Germania.
Articol “Der Spiegel”, potrivit Romaniacurata.ro, idei principale:

Ceva remarcabil se întâmplă în România: numeroşi politicieni sunt arestaţi, agenţiile anti-corupţie fiind mai active ca niciodată. Acestor măsuri li se opun social-democraţii care se află la guvernare: ei vor să oprească investigaţiile legale.
În ultimele luni, în faţa unor clădiri de justiţie din Bucureşti părea că s-au instalat tabere permanente. Procuratura Generală, Înalta Curte şi Direcţia Generală Anticorupţie au fost asediate de zecile de echipamente de transmitere ale televiziunilor, jurnaliştii şi personalul tehnic blocând căile de acces şi intrările. Era la ordinea zilei să se transmită live noul episod al “Scandalului Anti-corupţie”, respectiv expunerea noilor politicieni corupţi sau oligarhi care erau duşi în cătuşe la audieri.
De fapt, ceva remarcabil se întâmplă în România de ceva vreme: ţara a cărei elită era considerată înainte de neatins a devenit un pionier al luptei anti-corupţie în Europa centrală şi de sud-est. De câteva luni se aude zgomotul cătuşelor pentru politicieni de nivel înalt, precum şi pentru oficiali şi oameni de afaceri. Mulţi dintre cei care erau de neatins sunt acum reţinuţi sau se află în arest la domiciliu – fie că aparţin social-democraţilor – partidul aflat la guvernare – fie că sunt membri ai partidelor de opoziţie precum Partidul Naţional Liberal.
“Război total împotriva justiţiei”

Pentru elita României aceasta a fost evident picătura care a umplut paharul. Nu numai că Ponta a refuzat să îşi prezinte demisia şi să accepte ridicarea imunităţii sale parlamentare – cea din urmă fiind necesară pentru începerea urmăririi penale împotriva sa – dar majoritatea sa guvernamentală pregăteşte “Răscoala corupţilor”: cu amendamente legislative şi ordonanţe de urgenţă ce ar putea fi promulgate săptămâna viitoare*, lupta împotriva corupţiei ar putea fi pusă în dificultate.

Sursa: euractiv.ro
Articol original: http://www.spiegel.de/politik/ausland/rumaenien-aufstand-der-korrupten-a-1038349.html