Să trăim ca-n Europa!

Departamentul de Stat: SUA sunt angajate în dialog cu România și țările est-europene privind standardele democratice. Democrațiile occidentale nu își ascund problemele sub covor

Departamentul de Stat: SUA sunt angajate în dialog cu România și țările est-europene privind standardele democratice. Democrațiile occidentale nu își ascund problemele sub covor

31/03/2021
|
0 Comments
|

Statele Unite sunt implicate într-un dialog “extrem de viu” cu România și cu statele din Europa Centrală și de Est cu privire la standardele lor democratice și problemele legate de drepturile omului, a declarat miercuri un oficial al Departamentului de Stat pentru CaleaEuropeană.ro în cadrul unui briefing cu jurnaliști din Europa privind raportul pentru drepturile omului publicat miercuri de guvernul SUA.

“Diferența mare este că în democrațiile occidentale ne ocupăm de problemele noastre, de greșelile noastre și nu le ascundem sub covor. Și așa facem cu țările din Europa de Est și Centrală, cum ar fi România“, a spus Tom Selinger, director al Oficiului pentru afaceri europene și eurasiatice din cadrul Biroului privind Democrația și Drepturile Omului de la nivelul Departamentului de Stat.

Diplomatul american a indicat că Statele Unite sunt angajate în dialog cu România și statele din regiune cu privire la standardele lor democratice și problemele legate de drepturile omului.

Vă pot spune că Raportul privind drepturile omului indică încălcări ale drepturilor omului în România”, a spus el.

Citiți și Raport al Departamentului de Stat: SUA promit să apere drepturile omului peste tot în lume. Washington-ul constată “corupție oficială larg răspândită” în România

Raportul privind drepturile omului 2020 constă în 198 de rapoarte de țară care arată progrese de anul trecut – sau lipsa de progrese ale unor guverne – în ceea ce privește drepturile omului și libertățile fundamentale.

Capitolul privind România poate fi consultat aici, iar principalele chestiuni cuprinse în document cu privire la țara noastră includ cazuri de pedepse sau tratamente crude, inumane sau degradante din partea guvernului; corupție oficială larg răspândită; lipsa investigațiilor și răspunderea pentru violența împotriva femeilor și fetelor; și infracțiuni de violență vizând persoanele cu dizabilități instituționalizate și membrii grupurilor minoritare etnice.

În ajunul prezentării acestui raport secretarul de stat Antony Blinken a avut prima sa convorbire telefonică cu omologul său român, Bogdan Aurescu, în care i-a transmis că așteaptă cu nerăbdare “consolidarea parteneriatului strategic de lungă durată și cooperarea strânsă în probleme de apărare, securitatea energetică și lupta României împotriva corupției”. Separat, într-un comunicat, Ministerul Afacerilor Externe de la București a subliniat că secretarul de stat Antony Blinken a exprimat aprecierea SUA pentru progresele României în ceea ce privește statul de drept, reforma justiției și combaterea corupției, relevante inclusiv la nivel regional.

În același context, MAE a menționat că secretarul de stat Blinken a exprimat aprecierea SUA pentru activitatea României în calitate de Președinție în Exercițiu a Comunității Democrațiilor și a arătat interesul SUA pentru a coopera cu România pe acest palier.

În acest context, ministrul român de externe și secretarul de stat al SUA s-au referit la intenția Administrației SUA de a organiza un Summit pentru Democrație, inițiativă pe care România o susține, inclusiv ca Președinție în Exercițiu a Comunității Democrațiilor, și care oferă oportunități de sprijin reciproc în acțiunile de apărare a valorilor democratice și a respectării valorilor statului de drept la nivel internațional.

SURSA: caleaeuropeana.ro