Să trăim ca-n Europa!

Demisia ambasadorului britanic la UE: Comisia Europeană „regretă pierderea unui interlocutor foarte profesionist”

Demisia ambasadorului britanic la UE: Comisia Europeană „regretă pierderea unui interlocutor foarte profesionist”

04/01/2017
|
0 Comments
|

Comisia Europeană și-a exprimat miercuri regretul față de demisia surprinzătoare a ambasadorului britanic la Uniunea Europeană, Ivan Rogers, pe care l-a descris drept un interlocutor „foarte profesionist”, deși „nu întotdeauna comod”, transmite AFP.
‘Regretăm pierderea unui interlocutor foarte profesionist, foarte bine informat, chiar dacă nu întotdeauna comod’, a declarat Natasha Bertaud, purtătoare de cuvânt a executivului european, întrebată în legătură cu demisia diplomatului britanic, anunțată cu o zi în urmă.
Natasha Bertaud l-a descris de asemenea pe Ivan Rogers drept ‘un diplomat care a apărat întotdeauna cu loialitate interesele guvernului său’.
Anunțul demisiei ambasadorului Rogers intervine cu mai puțin de trei luni înaintea declanșării procedurilor de ieșire a Marii Britanii din UE.
Premierul Theresa May a dat asigurări că va activa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona până la finalul lui martie, moment ce va da startul perioadei de doi ani la sfârșitul căreia Marea Britanie va părăsi blocul comunitar.
Ivan Rogers, numit în noiembrie 2013 de fostul premier David Cameron și un fin cunoscător al dosarelor europene, ar fi urmat să joace un rol de prim-plan în negocierile asupra Brexitului.
Într-o scrisoare adresată colaboratorilor săi, prin care își anunța demisia, Rogers s-a referit la lipsa de experiență a negociatorilor Londrei și a recomandat echipei sale de la Bruxelles să combată ‘argumentele nefondate și raționamentele confuze’.
‘Nu știm deocamdată ce va stabili guvernul drept obiective de negociere pentru relațiile Marii Britanii cu UE după ieșire’, a menționat el, evidențiind importanța expertizei tehnice și a cunoașterii detaliate a pozițiilor de cealaltă parte a mesei de negociere și a motivelor care stau în spatele lor.
‘Există foarte puțină experiență serioasă în ce privește negocierile multilaterale la Whitehall’, cartierul ministerial din Londra, a scris Rogers în lungul e-mail adresat reprezentanței britanice pe lângă UE, diplomatul indicând spre ecartul pe care l-a observat între pregătirea Londrei și cea a instituțiilor europene pentru negocierea Brexitului.
Potrivit cotidianului The Telegraph, care citează surse guvernamentale, Ivan Rogers ar fi plătit prețul pentru ‘viziunea negativă asupra Brexitului’, plecarea sa din funcție fiind oricum programată, în condițiile în care Downing Street dorește să dispună de un ambasador ‘care crede în Brexit’, înaintea deschiderii negocierilor.
Un purtător de cuvânt al reprezentanței britanice la Bruxelles a declarat că Ivan Rogers va părăsi postul în săptămânile viitoare, succesorul său urmând să fie numit ‘în curând’.

Sursa: unimedia.md