Să trăim ca-n Europa!

Dedicat aniversării a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Letonia. Expoziție a portului național leton

Dedicat aniversării a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Letonia. Expoziție a portului național leton

31/08/2017
|
0 Comments
|

Ambasada Letoniei în Republica Moldova va lansa la Muzeul Național de Arte din Chișinău o expoziție a portului național leton. Aceasta este dedicată aniversării a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Letonia.

Costumul național este unul dintre cele mai remarcabile moșteniri culturale din Letonia. El este nu doar un obiect vestimentar, ci și o demonstrație a culturii, filosofiei etnice, dar și a iscusinței mesterilor populari. Portul popular al letonilor este şi reflectarea unui sentiment de apartenenţă la Letonia. Costumul etnic reprezintă vestimentația imbracată de țăranii și meșteșugarii letoni până la mijlocul secolului al XIX-lea, când a fost înlocuită treptat cu costumele de modă urbană.

letonia_afis_costum

Setul de costume populare este perceput ca o lucrare artistică de înaltă calitate, care are o structură complexă. Asimilând patrimoniul cultural și studiind istoria portului popular, “Senā klēts”, Centrul costumului național, a creat o colecție de costume naționale cu peste 70 de piese vestimentare, care reprezintă toate zonele Letoniei. Ambasada Letoniei în Moldova, în colaborare cu Sena klēts și Muzeul Național de Artă din Moldova, va prezenta la Chișinău 10 dintre acestea. Colecția expusă va permite vizitatorilor să-și facă o imaginație despre portul popular din toate cele cinci regiuni ale Letoniei – Vidzeme, Latgale, Augšzeme sau Selia, Zemgale și Kurzeme, să cunoască varii tradiții de a purta costumul național, să afle care sunt metodele de fabricare și tăiere, care sunt desenul și coloristica tradiționale. Lansarea expoziției va avea loc la orele 13.00 la Muzeul Național de Arte din strada 31 august 1989, 115.

Letonia și Republica Moldova au stabilit în mod oficial relații diplomatice la 1 septembrie 1992.