Să trăim ca-n Europa!

Declarații după decizia de punere în arest pe 30 de zile a fostului premier PLDM Vlad Filat

Declarații după decizia de punere în arest pe 30 de zile a fostului premier PLDM Vlad Filat

18/10/2015
|
0 Comments
|

Adriana Bețișor, procuror anticorupție, și Igor Popa, avocatul lui Vlad Filat.

Adriana Bețișor, procuror anticorupție: „A fost aplicat arestul preventiv pe un termen de 30 de zile în privința învinuitului Filat Vladimir. Au fost foarte multe aspecte, foarte multe probe care nemijlocit necesitau necesitatea de a fi aplicată măsura preventivă. Le-am rezumat, le-am motivat. Respectiv și apărătorii și-au expus pozițiile lor. Trebuie să verificăm fiecare declarație a fiecărui martor inclusiv autodenunțul să-i facem o verificare, lucru pe care-l facem în continuare. Nici nu mai vorbim de rezultatele perchezițiilor care le-am avut și ceea ce am obținut la această etapă care ne-a și dat dovadă de un probatoriu foarte fortificat și puternic.”

Igor Popa, avocatul lui Vlad Filat: „Cu certitudine urmează ca avocații, echipa noastră să meargă mai departe. Următoarea instanță este curtea de apel după care dacă, și la curtea de apel va fi menținut arestul preventiv, atunci vom merge la CEDO. Domnul Vlad Filat aseară târziu, a depus o plângere penală împotriva lui Ilan Șor care a oferit sau a depus declarații mincinoase și false. În dovedirea acestor declarații mincinoase au fost anexate și anumite acte care confirmă acest lucru. ”

Reamintim că decizia a fost anunțată cu 15 minute înainte să expire termenul de 72 de ore cât a putut fi reținut fără acuzare.

Vlad Filat fusese reținut joi după-amiază și de atunci s-a aflat în izolatorul Centrului Național Anticorupție.

În așteptarea prelungită a deciziei în fața tribunalului două mulțimi de zeci de oameni au demonstrat pentru și împotriva fostului lider liberal-democrat, pe care procurorii vor să-l cerceteze pentru luare de mită și trafic de influență în urma unui auto-denunț semnat de primarul din Orhei, omul de afaceri Ilan Șor.

Filat și suporterii săi spun că el ar fi victima justiției selective și că dosarul său ar fi fost fabricat la comanda oligarhului Vlad Plahotniuc.
După decizia de duminică avocatul lui Filat, Igor Popa, și-a repetat ideea că reținerea clientului său, joi, s-a făcut cu încălcarea legii și a anunțat că fostul premier îl va da în judecată pe Ilan Șor pentru că ar fi depus „declarații mincinoase”.

Judecătoria Buiucani își propusese să ia decizia privind arestarea sau eliberarea lui Filat sâmbătă, dar avocatul fostului premier a cerut amânarea cu o zi pentru că n-ar fi avut timp să parcurgă documentele acuzării.

Filat n-a mers la tribunal, invocând probleme de sănătate.

Sursa:europalibera.org